Dnes má svátek Soňa Zítra má svátek Taťána

Giant Mountains Band sází na další cestu

Deset let není sice tak příliš dlouhá doba, ale v životě kapely se jedná už o slušný časový úsek, a tak není divu, že českobudějovická bluegrassová skupina The Giant Mountains Band hodlá tohle kulaté výročí své existence jak se patří oslavit. Především tedy jubilejním koncertem, který se uskuteční v sobotu 4. května od 19 hodin na Malé scéně DK Metropol v domovském městě kapely.

Hlavními gratulanty budou dvě kapely, s nimiž se GMB setkává na mezinárodních hudebních akcích a které se také objeví v programu výročního koncertování. Je to holandská skupina Holy Water a česká G-Runs´n Roses, která stojí v čele evropské bluegrassové špičky. V rámci koncertu bude rovněž pokřtěno první album z produkce The Giant Mountains Band a jako bonus premiérově představí své nové CD také G-Runs´n Roses.

Vraťme se ale o deset let zpátky, na samý začátek vzniku kapely, která si zvolila dlouhý název The Giant Mountains Band, s hodně volným českým překladem Krakonoška. Tehdy si ještě tahle skupinka ve složení Jan Kadlec, Jan Ondřich, Petr Poláček, Martin Vojna a Michal Hanuš hrála jen tak pro radost a o oficiálních vystoupeních neuvažovala. V průběhu času basistu Michala Hanuše vyměnil Jan Kašpar, kterého zase po nějaké době vystřídal Zdeněk Schwager. V další sestavě namísto MartinaVojny převzal banjo David „Pažout“ Kažimír a skončil mandolínista Jan Ondřich. Mandolíny se o něco později chopil americký hudebník Lucien G. Holmes, který velice výrazně ovlivnil sound kapely i její repertoár, v současnosti z velké části autorský. Poslední změnou byl pak příchod basisty Petra Zbořila namísto Z.Schwagera. Současné uskupení J.Kadlec (housle), P.Poláček (kytara), David „Pažout“ Kažimír (banjo), Lucien G.Holmes (mandolína) a P.Zbořil (basa) funguje už zhruba šest roků a sbírá jeden úspěch za druhým.

Prvním povzbuzením po váhavém vstupu na pódium bylo vítězství na Portě v Jihlavě před devíti roky. Potom už se nabalovala další a další veřejná vystoupení a většina z nich popostrčila skupinu zase o stupínek výš na žebříčku popularity. Takovým výrazným posunem byla například účast na Banjo Jamboree v Čáslavi. Vavříny z této populární přehlídky katapultovaly kapelu do první ligy, k čemuž patřila i prezentace na festivalech ve Finsku, Holandsku, Rakousku či Francii. Právě ve Finsku, kam přijeli jako celkem neznámá skupina, se stali pro pořadatele i pro diváky nečekaným překvapením a žhavými favority pro další zahraniční pozvání. Velký úspěch zaznamenal GMB také u našich sousedů, na jednom z největších festivalů ve slovenské Horné Porube.

„Jinak máme takovou domovskou scénu v českobudějovickém Kabaretu U Váňů, skoro každý týden chodíme hrát do Country klubu v Mladém a rádi si zahrajeme jen tak pro dobrou náladu i někde v příjemné hospůdce. Dlouho dopředu ovšem plánujeme účast na akcích, jako je třeba Bluegrassový festival ve Velešíně, Novák-fest v Oldřichově u Písku, Bluegrass maraton v Borovanech u Tachova nebo srpnová přehlídka ve francouzském La Roche. Letos jsme mimo jiné také pozvaní jako hosti na Portu do Řevnic a teď v květnu budeme hrát ještě na městských slavnostech v Linci,“ vyjmenovává David Kažimír plány kapely, která je de facto jedinou českobudějovickou kapelu ve svém žánru. Snad i proto před časem rozběhnuté volné čtvrteční jamování U Kapličky ve Čtyřech Dvorech po pár měsících zaniklo.

Ono to není zrovna jednoduché skloubit vystupování a pravidelné zkoušení s rodinným životem, jak komentuje situaci Petr Zbořil: „Protože všichni v kapele jsou buď už ženatí nebo zadaní. Včetně Luciena. Ten se navíc odstěhoval do Prahy, kde dělal školu. Ačkoliv se v Praze oženil, rád by se zase vrátil do Českých Budějovic, ale tady nesežene vhodné místo a hlavně za takový plat, tak nezbývá než dojíždění.“

A Lucien je také hlavním hnacím motorem kapely, skládá hudbu i texty a neustále zásobuje skupinu novými věcmi. V minulosti vzniklo díky Davidovi Kažimírovi i pár textů v češtině, ale naprostou většinu repertoáru tvoří věci z Lucienovy dílny, sem tam prostřídané osvědčenými skladbami převzatými, které si publikum žádá. Přes struny kapely tak prošly už víc než dvě stovky písní, i když aktuální živý repertoár se nyní soustřeďuje zhruba na padesátku těch nejfrekventovanějších.

Takže při jubilejním koncertu počítá kapela v první polovině s retro programem, ve druhé části pak s věcmi novými, zařazenými i na křtěném albu s názvem Long Lonesome Road. To si budou moci posluchači na místě i zakoupit.

„Přáli bychom si, aby nám to vydrželo nejméně ještě dalších deset let. Ona totiž funguje taková pověra, že první vydání alba skupinu buď utvrdí, nebo se rozpadne. Tak doufáme, že my budeme ten první případ,“ uzavírá David Kažimír pozvání kapely na její výroční koncert.

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9520284

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz