Dnes má svátek Oto Zítra má svátek Jaroslav


Neuvěřitelných osmdesáti let se dnes dožívá legendární ikona americké country music Willie Nelson. Zpěvák, skladatel, básník, aktivista, herec a hlavně obrovská osobnost. Během svého pohnutého života složil přes dvaapůl tisíce písní, které můžeme slyšet na víc než třech stovkách alb.

Byl vyznamenaný nespočetnými cenami a Grammy, naposled loni v listopadu dostal jako první v dějinách CMA Lifetime Achievement Award za celoživotní dílo. Jeho filmovou kariéru odstartoval v roce 1979 film The Electric Horseman, kde hrál po boku Roberta Redforda a Jane Fondové. Pochopitelně jeho typická postavička s copy a šátkem kolem čela nehraje žádné kladné hrdiny…

Během svého pobytu v Nashvillu se v druhé polovině šedesátých let stal zakladatelem hnutí Outlaw, skupiny muzikantů- psanců, kteří se odmítali podřídit nátlaku producentů nahrávacích studií hrát v typickém komerčním tak zvaném Nashville soundu. Snažili se vrátit country muziku k původním kořenům a hrát ji po svém.

Později se raději vrátil do rodného Texasu a pomáhal založit hudební scénu v Austinu, kde se dnes hraje ta nejlepší country na světě. Každopádně má na svém kontě asi dvaadvacet No.1 hitů a čtrnáct No.1 alb. Jeho hity u nás proslavili hlavně Michal Tučný, Pavel Bobek aj.

Slavnostní koncert, původně plánovaný jako velká narozeninová párty, se konal v jeho oblíbené lokalitě blízko Austinu, na prostranství Bee Cave – Včelí jeskyně, tuto neděli 28.dubna. Na koncertu účinkovali kromě hostů i jeho synové Lukas a Micah a dcery Paula a Amy. Z aktuálních důvodů se však změnil název koncertu na Benefici pro městečko West, nedávno zpustošené výbuchem továrny na hnojiva. Jeho rodné město je totiž vzdálené pouhých pět mil od místa katastrofy. Jako dítě tam každodenně jezdil na kole a má tam spoustu známých. Je tam dodnes velká česká komunita a pečou tam prý nejlepší koláče v celém Texasu.

Willie Nelson se narodil se v středotexaském městečku Abbot 30.dubna 1933. Otec záhy zemřel a matka od nich odešla. Vyrůstal se starší sestrou Bobbie Lee u muzikálních rodičů svého otce. Babička s ním chodila do kostela, kde si brzy všimli, jak krásně zpívá. Už v pěti letech začínal psát první básničky, a když pak v šesti letech dostal kytaru, skládal si k nim i melodie. Od devíti let hrával na tradičních tancovačkách s českými polkovými kapelami.

Sestra hrála na piano, záhy se vdala za houslistu Buda Fletchera a oba pak účinkovali v jeho kapele. Willie už jako hlavní zpěvák. Již ve třinácti letech si poprvé zazpíval duet s jedním ze svých idolů Bobem Willsem a ve čtrnácti už měl svůj vlastní fan klub……

O jeho životě by se dala napsat ne jedna, ale hned několik knih. Těžko to zhustit do malého článku. Před pár lety vyšla jeho autobiografie s názvem Roll me up and smoke me, when I die. Celý život se mimo jiné snaží bojovat i za legalizaci marihuany…

K 80.narozeninám si Willie dal dárek - cédéčko Let’s Face the Music and Dance, kde spolúčinkují i členové jeho rodiny. Ale neusíná na vavřínech. Jeho další projekt se právě začíná točit a budou na něm duety s různými zpěvačkami, jako Barbarou Streisand, Dolly Parton, Alison Krauss, Norah Jones či dcerou Paulou.

Přes svůj věk je neuvěřitelně vitální a nejlépe se cítí, když může být On the Road Again, zase na cestě.



 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9579028

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz