Dnes má svátek Soňa Zítra má svátek Taťána


Tornádo Lue - slovenská legenda nezávislé hudební scény, která se nyní vrací s novou nahrávkou

Tornádo Lue je bratislavská formace, která v posledním desetiletí patří mezi nejlépe hodnocené slovenské kapely.  V roce 1993 vydali svoji prvotinu Tornádo Lue, po které následovalo velmi úspěšné album Vlky (1995). Poté se kapela z časových a osobních důvodů odmlčela a začala znovu koncertovat až v roce 2001. Po sérii koncertů následovalo natočení alba Nebeskí jazdci (2004). Na podzim roku 2012 se kapela rozhodla natočit live album při sérii tří koncertů v bratislavském Nu Spirit Clubu.

Poslední zmíněné album se vyznačuje nástrojovou jednoduchostí, uslyšíme na něm pouze zpěv, klavír a kytaru.  Jedná se také o album průřezové – starší písně střídají cover verze, písně s texty Bohumila Hrabala až po úplné novinky, tři nahrávky s texty zpěvačky Jany Tóthové. „Novým“ klavíristou Tornáda Lue je ex-bubeník Juraj Hladný, na kytaru hraje původní baskytarista Pavol Murín a Jana Tóthová kromě zpěvu občas zahraje i na druhou kytaru.  Hudba Tornáda Lue se i sporadicky objevovala v různých filmech.  Prvním byl dokument STV o skupině bratislavských narkomanů s písní „Prokletí“, „Cesta Domů“ zazněla v „Příbězích obyčejného šílenství“ režiséra Petra Zelenky a nejznámější je titulní píseň z filmu „Divoké včely“ režiséra Bohdana Slámy „Jak to doopravdy bylo“.

Tornádo Lue vždy bylo u nás na klubové úrovni velmi populární, jako ta „slovenská kapela, která zpívá česky”. Ale čeština je v celém příběhu jen zajímavost.  Vítězí hudba, jednoduché a syrové skladby, s úlety k čardáši či swingu a všemu vládne magická zpěvačka, uhrančivá Jana Tóthová. Eponymní debut Tornádo Lue (1993), následovali ještě dvě alba a několikrát přerušená činnost kapely. Ta se nyní vrátila po šestileté pauze na scénu a tentokrát se bratislavští Tornádo Lue drželi pravidla, že více je méně a představili se v minimalistickém provedení – pouze zpěv, klavír a kytara – a zdá se, že tato sestava funguje. Koncertní album obsahující ty nejlepší skladby kapely v nových úpravách začíná netradičně. Tři zcela nové studiové skladby, které album otevírají, jsou první exkurzí do nového zvuku kapely.

Tornádo Lue koncem října 2012 odehráli tři po sobě jdoucí koncerty v bratislavském klubu Nu Spirit Club.  Většinu repertoáru na těchto koncertech, čili obsahu živého alba kapely, tvořili starší písně přearanžované do nového nástrojového obsazení, které umožňuje větší vyznění textům a jedinečné zpěvačce Janě Tóthové. Kapela své nové album pojímá také jako rekapitulaci své tvorby, “the best of” v nové formě.

Může se tedy zdát, že tři studiové novinky budou na albu proti ostatnímu materiálu „trčet“, ale Tornádo Lue si nastavilo nový zvuk a toho se drží i u studiových skladeb. Klávesák Juraj Hladný dodává: „Ani na studiových nahrávkách jsme se nenechali příliš unášet nekonečnými možnostmi moderní počítačové techniky. Zůstali jsme u strohého zvuku tří nástrojů, včetně zpěvu.

A proč si kapela vybrala právě bratislavský Nu Spirit Club? „Tento prostor je pro nás ideální svým malým rozměrem a kavárenským charakterem…Tři koncerty během tří dní za sebou nám dávají možnost nahrát co nejvíc materiálu. Když hrajeme dost spontánně, něco někdy vyjde víc, jindy míň. Nejsme stroje ani „muzikantské kalkulačky,“ říká klávesák Juraj Hladný. Kytarista Pavol Murín k tomu dodává: „Ale ta lajfka je naživo na 100%, není tam ani jeden nejmenší playback ani jedna nota, všechno je „jedna ku jedné, tak jak se to skutečně stalo“ – anebo „Jak to doopravdy bylo“, jak zní titul jedné ze zásadních písní Tornado Lue.  Obsah alba je průřezový: od nejstarších skladeb s texty Sylvie Plath / „Lady lazarus“, „Dárek “ až po „Sladké je žít“ s textem Bohumila Hrabala, cover verze „Blue Velvet“ a „Nebeskí  jazdci“  a již zmíněné studiové novinky „Nikto není“, „Mein Schatz“ a „Šílená“ s texty zpěvačky Jany Tóthové.

Kapela připravila pro návštěvníky živé nahrávky také malý umělecký foto koncept. Kapela dala před nahráváním slib svým fanouškům, že všichni, kteří se na koncertě nechali zvěčnit, se objeví v bookletu alba.  Pro kapelu to je takový malý „tribute“ svému publiku.


Nejbližší koncerty v ČR:

19.4. Dobříš, Kulturní dům

18.5. Praha, Palác Akropolis - speciální koncert k novému albu

Přemysl Štěpánek



Foto týdne

Jste náš host číslo

9520399

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz