Dnes má svátek Marcela Zítra má svátek Alexandra


Životní příběh britského zpěváka Seala je stejně silný, jako jeho charisma. Je to příběh o hledání vlastní identity, o boji s nepřízní osudu a umění proměnit silou vůle tyto překážky ve vítězství.

Seal Henry Olusegun Olumide Adeola Samuel se narodil 19. února 1963 v londýnském Paddingtonu chudým brazilsko-nigerijským rodičům. Seala i jeho bratra prý otec v ranném dětství krutě týral. Rodiče se nakonec rozvedli a Seal vyrůstal po pěstounských rodinách, což mělo za následek jeho pozdější potíže s nalezením vlastní identity. Jako chlapec navíc onemocněl vzácnou nemocí imunitního systému, která se podepsala hlubokými jizvami na jeho tváři a ještě víc poranila jeho sebevědomí. V dospělosti se pak tato nemoc projevila ztrátou vlasů. V době dospívání sváděl Seal těžký vnitřní boj. Své trápení a ústrky si často vybíjel v posilovně, což mu vyneslo vypracovanou atletickou postavu, která postupně začala přitahovat pozornost žen.


Po studiích architektury se protloukal životem všelijak. Často měnil zaměstnání a začal zpívat po barech, kde si jej všimla britská funková kapela Push a nabídla mu angažmá. V polovině osmdesátých let se společně vydávají na turné do Japonska a Thajska. Asijská kultura zpěvákovi učarovala, opustil kapelu a na vlastní pěst procestoval Indii. Zpět do Londýna se vrátil jako jiný člověk. Muž se sebevědomím a novým pochopením životních hodnot. I když stále zpíval po barech a přespával v přívěsu, do písní začal vkládat získanou moudrost, pokoru i odvahu. Tady někde jsou počátky jeho jedinečného výrazu, jímž si v kombinaci s nenapodobitelným hlasem získal posluchače na celém světě.

Psal se rok 1990 a Sealovi bylo 27 let, když do baru, kde zrovna zpíval, zavítal hudební producent Adamski. Seal ho ohromil natolik, že mu nabídl k nazpívání svoji novou skladbu Killer. Píseň se okamžitě dostala na vrchol britské hitparády a zpěvákovi přes noc změnila život. Pak už následuje úspěch za úspěchem. S producentem Trevorem Hornem vydává v roce 1991 debutové album s jednoduchým názvem Seal, které z něho udělalo nejen světovou hvězdu, ale i ženský sexuální symbol.

Jizvy na tváři se staly jeho znamením. Stal se trojnásobným držitelem Grammy Awards za svou píseň Kiss From a Rose, jeho singl Amazing byl v roce 2007 na Grammy nominován. Dosud vydal osm sólových alb, kterých se prodalo více než 20 milionů kusů. Jeho poslední album nese název Soul 2 a Seal se v něm vrací k největším soulovým klasikám sedmdesátých let.

Sealovu tvorbu oceňují především ti, kdo v hudbě milují emoce přenášené krásou lidského hlasu. A ten je jeho největší předností. Sametově zabarvený, lehce chraptivý, jakoby zakouřený odstín mu dává romantický a zasněný sexy podtón. Podmaní si vás a je vám s ním hezky.

Dnes se tento téměř dvoumetrový zpěvák s vypracovanou figurou, širokým úsměvem a neuvěřitelným kouzlem osobnosti dožívá padesáti let.


Foto týdne

Jste náš host číslo

9566139

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz