Dnes má svátek Soňa Zítra má svátek Taťána


Velkou radost určitě udělalo nakladatelství Mladá fronta hudebním fanouškům vydáním knihy Leonard Cohen – Pozoruhodný život, jejímž autorem je britský muzikant, žurnalista a životopisec Anthony Reynolds. Kniha přináší na 350 stranách spoustu důležitých informací, z nichž některé jsou poměrně překvapivé.

To první překvapení čeká na čtenáře hned v úvodní kapitole nazvané Poslední večer ve Valencii, kde je vylíčen koncert, při němž 18.září 2009 Leonard Cohen na pódiu zkolaboval, což byl pravděpodobně následek dehydratace způsobené předchozí otravou jídlem. Tato událost byla sledována i u nás, především také proto, že k ní došlo pouhé tři týdny po Cohenově druhém pražském koncertu. To překvapení ovšem spočívá v tom, že koncert ve Valencii byl prvním živým vystoupením Leonarda Cohena, které autor od počátku 70. let viděl, přestože těch možností měl v 80. i 90. letech spoustu. To ovšem nic neubírá na důvěryhodnosti celé knihy, jejíž autor musel prostudovat obrovské množství materiálu a naposlouchat veškerou Cohenovu písňovou produkci, aby mohl vytvořit takto rozsáhlou publikaci, v níž je text doplněn více než třemi desítkami černobílých fotografií.

Čtenář počíná sledovat život Leonarda Normana Cohena od 21.září 1934, kdy se v Montrealu narodil v rodině veterána první světové války, přes léta studentská, první literární pokusy až ke kariéře hudebníka a zpěváka, v počátcích poměrně nesměle se rozvíjející. Jsou tu obsáhlé informace o místech Cohenova pobývání a působení, mezi nimiž zaujímá významné místo řecký ostrov Hydra, o jeho přátelích i partnerkách a samozřejmě o literární a hudební tvorbě, která ho přivedla pod křídla společnosti Columbia.Tam vyšlo v roce 1967 jeho první album Songs of Leonard Cohen, a pak v odstupu dvou let další dvě. Čtenář se dovídá také o okolnostech vedoucích k nahrávání a vydání alba zvukově pro Cohena netypického s názvem Death of A Ladies Man, na jehož výsledné podobě má „zásluhu“ producent Phil Spector. Mezi výše zmiňovaná překvapení patří i to, že album Various Position, vydané v roce 1985 - a obsahující skladbu Hallelujah, dnes velice oblíbenou a nahranou v tolika cover verzích – neuvedla Columbia na severoamerický trh. A to navzdory tomu, že Cohen patřil v té době už dvacet let ke světově proslulým umělcům, a to i v zemích, kde do té doby nikdy nevystupoval, k nimž patřilo i Československo. Vzpomínám si, že když jsem někdy v první polovině 70. let dostal LP Song of Love And Hate, byl jsem jím nadšený a postupně se snažil dostávat další, což v té době nebylo tak jednoduché. Také na poslechových pořadech Jiřího Černého patřily vždy Cohenovy nahrávky k těm oblíbeným a respektovaným, což ostatně trvá dodnes.

Mezi mnoha osobnostmi, s nimiž se v průběhu Leonard Cohen setkal, patří k těm nejdůležitějším Kyozan Joshu Sasaki Roshi, japonský učitel rinzai zenu, žijící od roku 1962 v Kalifornii, kde založil Mount Baldy Zen Centre. Tam se Cohen uchýlil a zůstal tam pět let, ovšem ne zcela izolován od okolního světa, když si odtamtud vyjel až do Indie.

Důležitým a ne právě příjemným mezníkem byl pro Cohena říjen 2005, kdy se na popud přítele své dcery začal zajímat o stav svých financí. Výsledek byl zdrcující. Jeho dlouholetá manažerka Kelley Lynchová, mající plnou moc podepisovat jeho platby a tudíž volný přístup k jeho penězům, ho připravila o miliony dolarů. Výsledkem této prekérní situace byla úvaha o dalším koncertním turné, k němuž se Cohen nakonec nechal přemluvit.


Po pečlivém výběru kapely a dlouhém zkoušení bylo turné zahájeno 11. května 2008 v hlavním městě kanadské provincie New Brunswick. Po úvodních koncertech v dalších kanadských sálech se nabídky pořadatelů jen hrnuly, nadšení publika neznalo mezí a už 17.července téhož roku je při koncertu v Londýně natočeno báječné DVD, dokumentující koncertní program tohoto turné. Jak víme, 27. září 2008 zpíval Leonard Cohen v Praze, aby se sem po necelém roce znovu vrátil a shlédnutí londýnského obrazového záznamu bylo dobrou přípravou na tento druhý koncert. Po v úvodu zmíněné zdravotní indispozici ve Valencii turné po krátké přestávce pokračovalo a končilo až v prosinci 2009 v LasVegas.

Závěr knihy patří Cohenovu dvanáctému studiovému albu Old Ideas vydanému v lednu 2012, jehož natáčení ovšem ještě předcházelo evropské turné 2010 zakončené v Bratislavě, aby na ně navázalo další, začínající 28.října na Novém Zélandu a pokračující v Austrálii. Když si uvědomíme, že koncerty trvaly tři a půl a někdy i čtyři hodiny a k tomu se před nimi ještě zkoušelo, je neuvěřitelné, že kapela i hlavní protagonista dokázali takový nápor zvládat. Po skončení turné tedy začala práce na novém albu, na nějž bylo nakonec víc materiálu, než bylo možno využít.Autor knihy byl v londýnském hotelu Mayfair přítomen tiskové konferenci uspořádané k vydání tohoto alba a říká, že se mu tam Cohen jevil jako „ člověk, jednoznačně usebraný a plný energie“.

Knihu do češtiny přeložil profesor FFUK Miroslav Jandera se svojí někdejší studentkou Klárou Kolínskou. Při prezentaci knihy v Městské knihovně pan profesor prokázal, že je nejen výborným angličtinářem, ale i zpěvákem, když společně s dvojicí mladých dívek zazpíval za doprovodu kláves svého syna několik Cohenových písní s vlastními českými překlady jeho textů. 


Foto týdne

Jste náš host číslo

9519853

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz