Dnes má svátek Rostislav Zítra má svátek Marcela


S potěšením vám oznamuji, že se nám narodilo děťátko! Je zabalené v papírovém povijanu, kterému se odborně říká „digipack“. Je kulaté a placaté a uprostřed má dírku. Když zaleze do přehrávače CD, dokáže řvát 61 minut a 58 sekund, ale věřte mi, ten řev je občas docela kultivovaný....

Ne, už nebudu pokračovat v tomto infantilním stylu. Řeč je samozřejmě o novém albu skupiny Neřež, které jsme natočili letos 26. září v Městském divadle v Kolíně a 27. září v Divadle Oskara Nedbala v Táboře. Našimi milými hosty byli první slovenská Superstar Katka Koščová, její dvorní klavírista Dano Špiner a skvělý ostravský bubeník Jiří Krhut. Společné album je plodem rok trvající spolupráce, která vznikla čistě náhodou na jednom nočním jamu během festivalu Dobré Bohunice na Slovensku. Máme za sebou zhruba 25 společných koncertů a baví nás to spolu čím dál tím víc. Chystáme společné koncerty po Čechách, Moravě i Slovensku a těšíme se na velké letní festivaly.

Na CD Neřež & Katka Koščová – Vlakem na Kolín najdete celkem 15 písní. Titulní song Vlakem na Kolín proslavil Martin Kraus a Krausberry a v naší verzi se svými sóly blýskli flétnista Robert Fischmann, basista Filip Benešovský a klavírista Vítek Beneš – tedy mladíčci, kteří umožňují Vítkovi Sázavskému a mně především zpívat. Zahrají totiž na všechno a ještě si mezi sebou jednotlivé nástroje prohazují...

Dvě písničky dodala přímo Katka Koščová, takže dojde i na krásnou slovenštinu. Je to výborný song Nebotrasenie a potom především nádherně zazpívané Blues o nespavosti, kde vedle Katky exceluje i její klávesista Dano Špiner.

Předčasně zesnulou Zuzanu Navarovou se s menším nebo větším úspěchem pokoušely zastoupit zpěvačky Marie Rottrová, Klára Vytisková nebo Jitka Andrašková. Ale teprve v Katce jsme našli opravdu vynikajícího správce našeho rodinného stříbra! Katka zpívá neuvěřitelně lehce, s jazzovým cítěním a hlavně bez přízvuku – je to prostě česky a hezky! U Slovenky z Prešova naprosto neslýchané! Dostalo se tak na nerezovskou klasiku Kočky, Za poledne, Somrkrálka Blues, Černá voda a Já s tebou žít nebudu.

Žánrově pestrá je druhá část záznamu – jsou to písně ze současného repertoáru Neřež. Folkový trojhlas v Podivínovi, lázeňský valčík v Benátecké Vrutici, šlapající rytmika v dětské písničce o rozvodu V pořádku, erotika Hladové zdi, krásné sólo Roberta Fischmanna na low whistle v Octomilkách a kvalitní popík ve finálovce Tak ber.

Bez komentáře ponechávám výkon Katky Koščové v Andělské. Tu prostě musíte slyšet! Na konci písně je záměrně vynechán potlesk a vy tak můžete popadnout dech a pustit si album ještě jednou.

Tento disk jsme záměrně nepustili do distribuce, v obchodech ho nenajdete. K dostání je pouze na koncertech, o kterých se dozvíte na stránkách www.nerez.me. Tamtéž najdete i můj mail, na kterém si můžete CD Vlakem na Kolín objednat na dobírku.


Foto týdne

Jste náš host číslo

9564236

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz