Dnes má svátek Soňa Zítra má svátek Taťána

Včera náhle zemřel muzikant, zpěvák a talentovaný textař Dušan Vančura. Připomínáme ho textem k jeho 75 narozeninám, který pro Music Open napsal Dušanův dlouholetý souputník, kapelník Spirituál kvintetu, Jiří Tichota.


Ing. Dušan Vančura

(za svobodna Van Čura) se narodil - jak jméno ukazuje - na Podkarpatské Rusi dne 9. 12. 1937 v osadě, o níž obyvatelé tvrdili, že je to Už Górod. Od r. 1955 studoval v Praze Vysokou školu elektrotechnickou (obor štípání el. drátů a pájení-práce s kalafunou).

V té době začal navštěvovat pražský Vysokoškolský umělecký soubor. Když čtyři jeho členové založili v r.1960 Spirituál kvartet, založil Vančura konkurenční Antikvartet se stejným zaměřením. (Někteří historici se domnívají, že tento krok inspiroval pozdější komunistickou Antichartu). Vančurův Antikvartet a později Antikvintet se ovšem brzy stal zásobárnou náhradních zpěváků pro Spirituál kvintet: Nejprve přeběhl basista Oldřich Ortinský, později na čas Vlastík Marhoul a někdy v letech 1966-7 došlo i na samotného Vančuru.

Protože měl ze studia praxi s kalafunou, byl přijat s podmínkou, že si opatří kontrabas a bude na něj hrát. Tak se stal nehlídaný kontrabas Vysokoškolského souboru majetkem Spirituál kvintetu. Oficiálním členem Spirituál kvintetu (s kterým již předtím občas zaskakoval) se Dušan stal koncem šedesátých let v sestavě s Jarkou Hadrabovou, Honzou Thorovským, Karlem Zichem, Oldřichem Ortinským a Jiřím Tichotou.

Brzy se ukázalo, že Dušanův příchod byl pro Spirituál kvintet významným přínosem - od prvních časů spolupráce se podílel na výběru písní, které často opatřoval velmi pěknými texty, zručně aranžoval, a na koncertech se slovně podílel na prezentaci skupiny. Po odchodu Karla Zicha, který vyvolal spolupráci s bratry Nedvědy, přizval Honza Nedvěd Vančuru i k uvádění koncertů Brontosaurů.

V repertoáru SK je stopa Dušanovy spolupráce jasně patrná a písničky jako Batalion, Žízeň, Mlýny, Až se k nám právo vrátí, Třešničky, Bim bam, Poutník a dívka, Válka růží, Nezaprodám duši svou, Trh ve Scarborough, mnoho renesančních nápěvů s jeho texty atd. atd. si posluchači právem zamilovali.

Na stará kolena se Dušanovi z podkarpatských pralesů zastesklo po divočině a poslední roky proto žije v jihočeském Mirochově. Odtud téměř denně vyráží na koncerty, zkoušky, dobročinné akce. Když my ostatní dorazíme ve dvě hodiny v noci z Ostravska konečně do Prahy, vždy si říkáme - "A teď Dušan sedne do auta a vyrazí na rakouské hranice". Tak mu přejeme, ať mu ta energie ještě dlouho vydrží, nebo ať si aspoň konečně koupí pořádné auto!

Foto: František Heřman

Foto týdne

Jste náš host číslo

9519982

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz