Dnes má svátek Rostislav Zítra má svátek Marcela

Mirek Černý v době vzniku našich country kapel

Pokud budete v červenci poblíž rozhlasového přijímače, vystřihněte si následující řádky a jistě nebudete litovat. Mirek Černý totiž bude každou červencovou sobotu v 15 hodin vysílat na stanici Český rozhlas 2 – Praha pořad plný písniček, nazvaný Dvorana Mirka Černého.

Prázdninové putování za slavnými i neprávem zapomenutými legendami trampské, folkové i country scény otevřou 7. července Olina a Waldemar Matuškovi, a pak se pořad rozhlédne po Jihočeském kraji a ponoří do písniček, které na svých koncertech a mnohdy i na gramofonových deskách roznášeli Minnesengři s Pavlem Žalmanem Lohonkou, Nezmaři s  Pavlínou Jíšovou, skupina Sem tam z Týna nad Vltavou, Samotáři ze Sezimova Ústí, Létavice z Českého Krumlova, Flok z Jindřichova Hradce a budějovičtí Bobři, Zřídlo, Panoptikum, Variace a Bakaláři.

KTO začátkem 70. let ( ještě s Láďou Moravou - první zleva)

V sobotu 14. července budou hosty východočeští muzikanti: hradecká Dělová koule , Kantoři a Výlety, pardubičtí Vodáci, Stopa a Topas a chrudimská Chrpa. Jejich nejproslulejšími melodiemi budou volně procházet nahrávky z nového alba „ Láska a alkohol“ pražské ryze moderní country formace Blueground.

Minnesengři ve své nejslavnější sestavě

O týden později, v sobotu 21.července, dorazí hudební putování do Jihomoravského kraje.Připomenou se brněnské skupiny Vavasatch, Mariňáci, Karabina a Roveři, nebudou chybět Poutníci z Blanska ani podstatně známější brněnští Poutníci i s Robertem Křesťanem, který přivede i partu Traperů, s nimiž kdysi začínal.Připomeneme si první nahrávku trampské klasiky „ Píseň severu“, kterou v pražské Lucerně nahrála už v roce 1941 brněnská Zelená sedma, přijdou i Tuláci z Kuřimi, znojemští Voraři a Roman Horký s Kamelotem. Dalšími hosty Dvorany budou Petr Kocman a Pavel Bobek. S Waldou , Olinou a KTO oslavíme pětaosmdesátiny kdysi brněnského trampa, steel kytaristy Fery Fridricha.

Poslední červencovou Dvoranu 28. července doveze Posázavským pacifikem Waldemar Matuška a bude se odehrávat především v gramofonovém archivu Kamarádů táborových ohňů, jejichž zakladatel i dosavadní šerif František Hacker oslaví 3. srpna rovné pětasedmdesátiny. Pražští Mustangové s legendárními Buráky a Vráťa Vyskočil s Taxmeny připomenou nedožité jubileum Jiřího Fallady, Dvorana zalétne do Brna za Příbojem a ozve se i legendární Cumberland Trio.

Vráťa Vyskočil začínal se skupinou Ohaři. S nimi nazpíval svoji první verzi písně Dlouhý černý závoj.

Foto: František Heřman

Foto týdne

Jste náš host číslo

9564325

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz