Dnes má svátek Marcela Zítra má svátek Alexandra

Olympic v roce 1969. V popředí Pavel Chrastina, za ním zleva Jan Antonín Pacák, Ladislav Klein, Petr Janda, Miroslav Berka. Snímek je z hudebního filmu režiséra Jiřího Vanýska Cesta, která vede nikam.

Roky běží a přibývá těch, kteří si mohou říkat „ Co jsem na světě, hraje Olympic!“ Tahle kapela, která vyhrála tři Zlaté slavíky v době, kdy tyhle ceny se jmenovaly ještě zlaté a tři České slavíky v době nedávno minulé, natočila šestnáct dlouhohrajících desek ( taky nejdřív LP, pak CD) a jako jedna z mála rockových seskupení se letos dožívá padesáti let.

A co by to bylo za kapelu, kdyby neslavila na turné. To jubilejní se bude jmenovat Modrá pyramida Tour Olympic 50 a vypukne letos na podzim. Vzhledem k tomu Olympici hrají v letošní sezóně před turné jen jako hosté na festivalech. Někde už je zažili, 18.6 na Votvíráku, 23.6 v Humpolci, 6.7. v Karlových Varech , 20.7. na Slovensku v Holíči a o den později v Turzové si je teprve užijí.

Od března 2011 hrál Olympic „retro“ koncerty v Malostranské besedě a tam také tuto sérii zakončil 28. a 29. května. Unikátní série 10 retro koncertů byla vlastně procházkou historií skupiny, při níž Olympic zahrál a zazpíval 200 písní.

Diváci si mohli připomenout i řadu bývalých členů kapely, kteří si přišli zavzpomínat nebo zazpívat taky: Pavel Chrastina, Ladislav Klein, Jiří Korn, František Ringo Čech, Petra Janů, Martina Jandová, Yvonne Přenosilová, Jiří Stivín, Jan Hauser, Aleš Brichta, Mirek Černý a další. Vzpomínalo se i na dva, kteří už přijít nemohli – Jana Jeňýka Pacáka a Mirka Berku. Ke každému koncertu vznikl plakát a natočilo se 2CD, které vyšlo v limitované edici 200 ks a hned na dalším koncertu se prodávalo. K celé sérii 20 CD byl vyroben památeční dřevěný obal. Každý retro koncert byl natočen také obrazově a vznikne DVD. V listopadu 2011 vyšla autobiografická kniha Petra Jandy „Dávno“ a už se pracuje na další velké knize o Olympiku, která by měla vyjít nejpozději v listopadu 2012.

V den posledního retro koncertu přišli současní Olympici do Malostranské besedy už odpoledne, aby se zúčastnili tiskové besedy, jak se na půlstoletí sluší a patří, i když to bylo v předsálí historického sálu, kde se hraje, a na rozdíl od mnohem méně důležitých tiskovek chybělo ozvučení. Ale nejvíc mluvil pamětník Petr Janda, na jehož bručení už jsme si za ta léta zvykli, a nechyběl dort, který kapela dostala velmi správně.

Supraphon už toho sice od Olympiku mnoho vydal, ale pěticédéčkový box s téměř 120 skladbami je svědkem pestré minulosti i zajímavé současnosti Petra Jandy a jeho kolegů v období let 1962 – 2012. Kompilátor Z. Zámostný s Petrem Jandou vybrali, objevili a zachránili také cenné bonusy a neznámé či raritní nahrávky, doplňující kapelovou audio historii o dosud neslyšené kousky. Společně s dokumentačním textem a fotografiemi v obsáhlém bookletu tak vznikl komplet o padesátiletí slavné kapely, ale také o té době a o lidech.



Foto týdne

Jste náš host číslo

9566971

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz