Vzkazy

  • Letokruhy se znovu posunou

    Kamarádi a kamarádky!

    Vzhledem k vývoji celosvětové problematiky okolo pandemie corona viru se vyskytla i neúprosná nutnost jednoznačného rozhodnutí o konání LETOKRUHŮ, plánovaných původně na rok 2021 a přesunutých na červen 2022.  

    Situace v celém světě se opět rapidně zhoršila, Kanadu nevyjímaje. Proto, ač neradi, jsme museli jednoznačně konstatovat, že pořádání Letokruhů v roce 2022 je nereálné, a jsme nuceni ho posunout o další rok. Paradoxně se tak interval celosvětových trampských setkání posunul na pět let, jako tomu většinou bylo mezi celosvětovými potlachy. Naším záměrem bylo zkrátit tento interval na tři roky, ale jak vidno – člověk míní a život mění.

    Budeme doufat, že se nepříznivá situace během příštího roku změní k lepšímu a my vás budeme moci v roce 2023 přivítat na Bush River.

     

    Držte nám i vám palce!

    Za STOV Fony, Kanada 

     
  • Symbolika svíček na adventním věnci

    První svíčka, kterou zapalujeme první adventní neděli je svíčkou naděje a očekávání. Často se také nazývá svíčkou proroků, kdy Izaiáš předpověděl narození Ježíše Krista.

     

    Druhá svíčka se zapaluje na bronzovou neděli. Bývá dle některých tradic označována jako svíčka betlémská, má být symbolem jesliček a je považována za svíčku lásky.

     

    Třetí svíčka na adventním věnci je jediná v jiné barvě, a to v růžové. Představuje radost a často je pojmenována jako svíčka pastýřská

     

    Čtvrtá svíčka se nazývá jako svíčka andělská a je představitelkou pokoje a míru.

     

    Pátá svíčka (u věnců s pěti svícemi) se zapaluje na Štědrý den, kdy slunce zapadne a je v bílé barvě. Symbolizuje samotného Krista.

     
  • Adventní věnec zdraví hosty

    Advent správně začíná čtvrtou neděli před Vánocemi, každý rok je tak datum jiné.

     

    Je to období plné očekávání a těšení. Věřící se těší na příchod Spasitele a ostatní na nejpříjemnější svátky v roce.

     

    Katolická církev, z jejíhož repertoáru advent pochází, mu dala základní motto i barvu. Původní barvou adventu je fialová, podle barvy kněžského roucha. Fialová však bývala v minulosti velkou vzácností, a tak ji v domácím prostředí nahradila všudypřítomná, lehce dostupná červená.

     

    Pro adventní týdny křesťané doporučují pmírný půst, protože střídmost v jídle bystří rozjímání. Také touto tradicí se ateisté mohou inspirovat: k duhu půjde zejména těm, jimž Vánoce přinášejí mnoho neodolatelných gurmánských pokušení.

     
Dnes má svátek Blanka Zítra má svátek Svatoslav

Country beat na pražském letišti po příletu z Nashville

Country hudba a styl – to byl vždycky můj hrnek kafe. Velmi dobře to šlo dohromady i s mým trampováním a s ním zase pár písniček, které jsem v šedesátých letech v okouzlení z atmosféry v osadě Zlatý klíč - a koneckonců v celém tehdejším trampském hnutí - napsal.

To se nemohlo neprojevit v práci tiskového oddělení Čedoku, kde jsme působili společně s Jirkou Tunklem, bývalým redaktorem Mladého světa, a Libkou Vrbovou, posléze Ryvolovou, ženou našeho šerifa Mikiho Ryvoly (osada Zlatý klíč, kapela Hoboes). S nimi jsme se ostatně setkávali i o víkendech – po různých kempech. Například když se losovali vítězové různých soutěží, které Čedok pořádal pro čtenáře různých periodik, velmi často byly přizvány takové osobnosti, jako Walda Matuška, Naďa Urbánková, Jirka Brabec. Naďa Urbánková s Country Beatem Jirky Brabce také několikrát účinkovala na plesech či podobných akcích Čedoku.

Naše kamarádství šlo tak daleko, že mi Jirka Brabec byl za svědka na svatbě. Nějakou dobu jsem se také po dohodě s kapelou pokoušel (tehdy jsme měli jen přibližné povědomí, co taková funkce ve skutečnosti obnáší) starat se Nadě a Country Beatu o to, čemu se dnes říká public relations nebo marketing. Díky tomu jsem byl tehdy bezprostředně u toho, když se tahle formace poprvé vypravila do Nashvillu a vrátila se nadšena ze svého úspěchu.

 

 

Naďa se svými diváky na plese v Bratislavě

Když jsem na přílet kapely čekal na letišti, pamatuji, že kromě mnoha jiných, nadšených zážitků mi popisovali pro tehdejší dobu velmi diskrétní příhodu: steel kytaru v Country Beatu hrál, pokud si dobře vzpomínám na jméno, Jirka Hanslík. Ten si svůj nástroj sám postavil, takže byl vlastníkem jediného, zcela originálního exempláře svého druhu na světě. Když s ním v Nashvillu koncertovali, tamní odborníky tento nástroj zaujal natolik, že přišli s návrhem, který se nedal odmítnout: Hanslíkova steel kytara se stane exponátem muzea Country music v Nashvillu a Country Beat za ni dostane standardní, americký továrně vyrobený nástroj. Kdo by odolal? Pamětníci té doby však vzpomenou, jak riskantní podnik to za komunistů byl, přivézt zpět do republiky něco jiného, než bylo uvedeno v tzv. celním prohlášení. Risk je někdy zisk – vyšlo to - celníci rozdíl v nástroji neodhalili a od té doby už trvale v produkci Country Beatu zněla pravá americká steelkytara.

Rád také vzpomínám na pořady Jirky Brabce v televizi, nazvané Country Express Praha-Nashville v době, kdy už byl řádným členem Country Music Association. Užil jsem si i jeho stejnojmenné pořady v nejvyšším patře hotelu Forum Praha (dnes Corinthia Tower), kam jej pozval ředitel hotelu Dr. Jan Filip. Nikoho z nás nenapadlo, že nás opustí tak předčasně a to z důvodu, který se ve světle současného vývoje v Česku jeví skoro legrační – kvůli dluhu, který podle nepotvrzených zpráv činil něco kolem milionu. Dnes, kdy na denním pořádku jsou tunely v řádu miliard, bychom se spolu takovému důvodu mohli smát...Odešel jako gentleman, který si faleš neuměl představit.

 

Krásná Naďa Urbánková losuje výherce soutěže Čedoku

 

Foto: archív Míry Navary

 

 

Foto týdne

Železná neděle zahájila

28. listopadu letošní advent

 

Jste náš host číslo

7625301

Melanž

  • Tři recepty na perníčky, které jsou hned měkké

    Měkké medové perníčky I

     

    Suroviny na těsto

    400 g hladké mouky,

    2 vejce,

    1 lžička jedlé sody,

    2 lžičky perníkového koření,

    140 g moučkového cukru,

    100 g Hery,

    2 lžíce medu

     

    Postup přípravy receptu

    Cukr utřeme se 2 vejci a změklým tukem na pečení, poté přidáme med a koření. Do této kašičky vmícháme mouku se sodou. Medu nedáváme víc, perníčky by byly tvrdé!

    Vypracujeme těsto a necháme 30 minut odpočinout v lednici.

    Těsto rozválíme na silnější plát a vykrajujeme libovolné tvary, které klademe na plech vyložený pečicím papírem.

    Medové perníčky pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 8 minut.

    Měkké medové perníčky užijeme při každé příležitosti. Můžeme je péct o Vánocích, Velikonocích nebo takhle krásně zdobené třeba na Valentýna.

     

    Měkké medové perníčky II

     

    Suroviny na těsto:

    200 g máslo (může být i olej, nebo jiný tuk)

    900 g hladká mouka (dát napřed 800 g a postupně přidávat)

    4 ks vejce

    300 g moučkový cukr 250 g med teplý

    1 lžička jedlá soda

    1 balení koření do perníku

     

     Poleva:

     Rozmixujeme přesátý moučkový cukr s bílkem a přidávám šťávu s citronu. Hustota se musí vyzkoušet. Poleva by neměla ze lžičky stékat, jen mírně jakoby padat.

     

    Postup přípravy receptu

    Důkladně zpracujeme všechny ingredience a necháme odležet v chladu do příštího dne. Pokud nevydržíte, stačí nechat i 1hod.

    Potom si na vále rozválíme placku silnou asi 2-3mm a vykrájíme tvary, které klademe na pomoučený plech, nebo na plech s pečícím papírem.

    Pečeme při 200C/7-10min, potíráme rozšlehaným vejcem.

     

    Měkké medové perníčky III


    Suroviny na těsto

    50 g másla

    650 g hladké mouky

    6-7  lžic mléka 

    250 g moučkového cukru

    4 ks žloutků

    150 g medu

    2 lžičky perníkové koření

    2 lžičky jedlé sody

    1 žloutek na potření těsta

     

    Poleva

    170 g moučkového cukru

    1 bílek

    pár kapek citrónové šťávy

     

    Postup přípravy receptu

    Do mísy dáme mouku, cukr, sodu, a perníkové koření. Vše promícháme, přidáme máslo, žloutky, med a mléko a vypracujeme těsto. Nemusíme ho dávat do chladna rozležet, můžeme ho hned vyválet na asi 0,5 cm tlustý plát a vykrajovat nejrůznější tvary. Pečeme na 170 °C asi 10 minut.

    Upečené perníčky hned potřeme žloutkem. Zdobíme bílkovou polevou.

    Perníčky se dají konzumovat hned po upečení, aniž by se musely nechat 14 dní rozležet.

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Marty Newton, Sandy Nosek, Zdeněk Nossberger, Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz