Dnes má svátek Blahoslav Zítra má svátek Státní svátek

George Armstrong Custer

Z amerického státu Montana píše náš severoamerický spolupracovník

Tento měsíc si připomínáme nekulaté výročí bitvy u Little Big Hornu v tehdejším montanském teritoriu. Stalo se 25. června 1876. Sedmé jízdní kavalérii velel velký indiánský bijec generál George Armstrong Custer (1839 – 1876). (Ve skutečnosti měl hodnost podplukovníka, generálské prýmky mu byly propůjčeny za Občanské války, pozn. red.)

Osvědčený vůdce ve válce Severu proti Jihu, která se odehrála v letech 1861-1864. Byl nepřekonatelně odvážný, doslova se vrhal do bojů s nepřítelem. To, že byl pod ním zastřelen kůň - bylo jich dokonce jedenáct - svědčí o jeho chuti jít příkladem.

Tato vojenská akce byla pečlivě naplánována, a měla nemalý úkol nahnat neposlušné a vzdorující indiánské kmeny do rezervací, nebo je totálně zničit.  Podobně jako Custerovo vítězství nad kmenem severních Cheyenů na břehu řeky Wichita River. Jenže Custer byl hnán touhou uspět za každou cenu a to ho hnalo vpřed. Byl si jist úspěchem!

Téměř každý ví, jak tato bitva dopadla. O tom, kdo zabil generála Custera, se dodnes historici dohadují. Spojené kmeny indiánů Sioux, Cheyenne a dalších se spojily v jednom z posledních válečných vystoupení. Na místě bitvy bylo nalezeno přes dvě stovky mrtvol. Generál Armstrong Custer byl podle legendy jediný, kdo nebyl skalpován. Padl na tak zvané poslední výspě, v bitvě označené Little Big Horn.

V Montaně je indiánské muzeum, v jehož okolí se konají setkání horalů, vojáků a indiánů. Uchovávají historii a předávají své poznatky a zážitky. Vlastně nemají zájem zapomínat, jak a proč k té bitvě došlo a co z toho vzniklo. Třikrát jsem tam byl návštěvou.

 

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9588953

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz