Dnes má svátek Oto Zítra má svátek Jaroslav

Je zvláštní, jak naprosto obyčejné a celkem nezajímavé věci dostanou jiný rozměr a váhu v netradičních souvislostech. Třeba taková běžná láhev od limonády. Obvykle končí v kontejneru a vůbec nás nenapadne se zabývat jejím příběhem.

A právě příběh dává takovým věcem jinou tvář, smysl a význam. Ten náš začal vlastně už před více než sedmdesáti lety, ale vyprávět jej začal až rok 2009. Tehdy totiž bylo třeba po předchozích povodních rekultivovat tok Vltavy v Českém Krumlově a při bagrování říčního koryta kousek proti proudu nad pivovarem odkryla lžíce bagru neobvyklý nález.

Nečekejte ale poklad ve zlatě či tajné historické dokumenty, šlo o nevzhlednou zablácenou plechovou bednu. Pravděpodobně by skončila v hromadě vybagrovaného kalu, ale to by tam nesměl být Antonín Manda, člen českobudějovického Veteran Army Vehicles klubu. Jakoby veden nějakým vnitřním radarem hned se pokoušel bednu vyprostit a vytáhnout na břeh. Zub času ale vykonal své a bedna se mu v rukou doslova rozpadla. Ovšem – vydala své tajemství. Vysypaly se z ní lahve od Coca-Coly. Průhledné, mírně baňaté lahve od americké Coca-Coly. Trochu menší a z mnohem silnějšího skla, než jsou ty dnešní.

 

Nalezená lahev

To by ještě nebylo nic tak zvláštního, kdyby se při podrobnějším průzkumu nepřišlo na to, že nesou datum výroby z let 1942-1944. Když Antonín Manda zjistil tento fakt, okamžitě začal přemýšlet, jak se tyto v oné době jistě naprosto nezvyklé lahve mohly ocitnout právě na jihu Čech. A opětně mu štěstí přálo. Přihlížející stařík na břehu mu řekl, že to jsou s největší pravděpodobností zbytky ze zásob amerických vojáků, kteří měli po válce poblíž tábor. Stejně jako další lahve, tentokrát pivní, ale české provenience. Logicky vzato, těžko by mohl být v oné době původním majitelem čtyř desítek coca-colových lahví někdo jiný. 

 

 

Lahve byly zanesené bahnem, ale žádná nebyla ani po všech těch letech rozbitá. Staly se tak němým svědkem doby, nedopsaným příběhem o amerických vojácích a oblíbené Coca-Cole ze vzdálené domoviny. A protože se jedná vlastně o historický a sběratelský artefakt, je jasné, že lahve po umytí skončily v muzeu, a to ve vojenském muzeu v jihočeských Ledenicích. Tím spíš, že jejich nálezce je majitelem a provozovatelem tohoto objektu. Tam tedy můžete mimo jiné vidět i tyto vzácné lahve a při pohledu na ně popustit uzdu své fantazii…

 

Nalezená lahev

 

Foto: z archivu Yvese Zemana a redakce

Foto týdne

Jste náš host číslo

9578770

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz