Dnes má svátek Jiří Zítra má svátek Marek

Posázavský Pacifik. Průhledem ze sousedního vagonu režisér Václav Křístek a asistentka režie Gabriela Schüllerová.

Před léty připravoval producent Stanislav Chmelík v Supraphonu album tří výjimečných dámských hlasů. Dva z nich měl – Evu Olmerovou a Evu Pilarovou. Chyběl mu třetí unikátní hlas a na populární scéně ho nenalézal. Pak od kamarádů muzikantů asi z dixielandové sféry dostal tip – nějaká Jitka Vrbová. Jitka už měla za sebou slušnou folkovou minulost, byla mj. sólistkou zajímavých pražských Sepií (to byla kapela, ne seskupení hlavonožců).

Standa se odebral do školy, v které Jitka učila. „Dobrý den“, vstoupil do místnosti, kde byly přítomny dvě mladé ženy. – „Která z vás je Jitka Vrbová?“ Jitka, v té době už v branži dobře známá zpěvačka, se na toho fešáka s knírkem dívala s podezřením. –„ Víte“, pokračoval Standa, „já připravuju v Supraphonu elpíčko, a hledám třetí zpěvačku k Olmerce a Pilarce.“  Podotýkám - nedostižným hlasům té i současné doby.

Nebyl jsem u toho, takto s nadhledem na to vzpomíná sám Standa Chmelík. Jitka si myslela, že ten pán s tím knírkem je buď podvodník, nebo blázen. Pravděpodobně bude obojí. Na bookletu k nově vydaném CD Čajová růže se přiznává, že si nikdy nemyslela, že tak dlouho se Standou Chmelíkem vydrží. Dočtete se tento týden.

Víte, čeští kovbojové a trampové, jak vlastně zní originál slavné písně V Cherokee, kde vládne Bůh a cowboy?, kterou ve třicátých letech minulého století nazpíval významný zpívající kovboj Gene Autry? Budete se divit, zní úplně stejně, jak tu písničku léta znáte. Můžete ji najít v dalším pokračování zasvěceného textu Mirka Černého Přichází B western a zpívající kovbojové, který u nás vyšel v pátek 10. ledna. Můžete si tu písničku s Genem i zahrát, je v E dur, abyste nemuseli hledat, jen v refrénu nejde harmonie z A do ami. Ta písnička se v originále jmenuje méně romanticky – Give me back my boots and saddle. Vraťte mi mé boty a sedlo. Zdánlivě nic moc, ale původní text se romantiky drží. Další pokračováni textu Mirka Černého následuje tento pátek.

Už skoro patnáct let žije v Kanadě zpěvačka Lenka Slabá. Co dělá hvězda české folkové scény, vítězka konkurzu na Evitu? Její zámořský život najdete na stránkách Music Open, vyšel v den jejích padesátých narozenin ve čtvrtek 9. ledna. Josef Kobra Kučera otevřel svůj 400. Salon kresleného humoru, dnes Salon Kobra. Ta skvělá epopej začala před 44 roky (!) v Savarinu na pražských Příkopech, a byla věnována mladému, už kresbou provokujícímu Honzovi Vyčítalovi. Několik desetiletí pak Salony probíhaly v Malostranské besedě, po odchodu Roberta Radosty a s příchodem nových nájemců byly místo Besedy  v Mánesu, v Novoměstské radnici a taky nikde, nyní už přes rok U sedmi konšelů na Starém městě Pražském. Připomeneme textem i rozmazanou fotografií kameramana Karla Slacha.

Tento týden bude na brněnském výstavišti zahájen veletrh Regiontour, který doprovází expozice Mobilního trampského muzea Freda Jedličky a dalších kamarádů. Doporučujeme k návštěvě. Rovněž tam chce štáb České televize s režisérem Václavem Křískem natočit rozhovor s Ninou Ingrišovou, vdovou po asi nejtalentovanější postavě českého trampingu, úspěšné osobnosti meziválečné české hudby, českého exulantství – skladateli, filmaři a dobrodruhovi Eduardu Ingrišovi. Také budeme natáčet v budově Českého rozhlasu v Brně, kde v roce 1969 vzniklo první pravidelné rozhlasové trampské vysílání. Pohovořit přijde pamětník Ladislav Vencálek, který si ale už vůbec nic nepamatuje.  Dokonce ani to, že první texty četl on a neznámý student herectví Jiří Bartoška, kterého ovšem Láďa přivedl. K tomu vysílání přizval od počátku i mne, a protože si to pamatuji, půjdu mu to povědět do nějaké malé hospůdky kolem brněnské Kotlářské ulice.

Pořad se jmenoval Trampská lokálka, byl to čtrnáctideník a trval tak dlouho, než nám ho soudruzi zatrhli. Nicméně dalších dvacet let pak v redakci Maxe Wittmanna vznikaly v Brně pořady s touto muzikou pro celostátní okruhy, především stanici Hvězda, předchůdce dnešního Radiožurnálu.

Štáb České televize také pojede na Dalešickou přehradu, a s námi trampka, Švýcarka a bluegrassistka Lilly Pavlak. Narodila se v nedaleké Třebíči a své trampské premiéry prožívala na legendární Yokohamě na Jihlavce pod Kozlany, dnes hluboko pod hladinou přehrady. Pamětníka snad může utěšit, že ta přehrada je v důsledku krásná, avšak slza v oku zůstává.

Mějte se krásně, máme vás rádi! Všechno nejlepší do tohoto roku! Numerolog by vám řekl, že je to dobrá konfigurace: součet čísel dává šťastnou sedmičku.

 

Dalešická přehrada

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9574379

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz