Dnes má svátek Jaroslav Zítra má svátek Vlastislav

Strávil jsem Silvestr 1963 s osadou Zlatý klíč v jakési vile, patřící bohaté rodině Saly (to je ta Bystrá od Pavla Vrby), pak postupně všichni odjížděli, a tak jsme se s Vendym, Padem a Mírou Navarou courali po kolejích, to si nevymejšlím, nebyla nijaká zima a sníh jen sem tam kousek, pili rum z polních plechových lahví a diskutovali. Vendy byl nesmírně laskavý člověk s naprosto ujetou filozofií, kterou nikomu nevnucoval.

Pak Vendymu a Pademu, který se debaty nezúčastnil, anžto nebyl žádný intelektuál, jel vlak jejich směrem a my jsme zašli s Mírou do místního krámu, který byl už - k mému údivu - otevřený, ale on už byl Nový rok 1964, a tak jsme si koupili každý láhev piva, dohromady půlitrovku rumu a seděli na dohled nádraží a čekali na svůj vlak, pivo jsme nechali chladit ve sněhu mezi pražci, a když náš vlak přijel, tak jsme odjeli. 

V Praze jsme vystoupili, asi na nádraží, a jeli někam do Hodkoviček nebo kam, a tam jsem byl Mírovou matkou nakrmen a uložen ke spánku. Díval jsem se na velkou fotografii Hemingwaye a usnul. Ráno mě Míra doprovodil na Hlavní nádraží a já ve svém trampském odění odejel k vojenskému útvaru 7722 ve Vysokém Mýtě. Než jsem se rozplakal, tak jsem Mírovi z vlaku mával. Možná, že někteří branci trávili svoji poslední civilní noc zajímavěji. Třeba s holkou v posteli. I když nevím - v té době ještě nebylo zvykem, že to spolu dělají jedenáctiletí spolužáci. Toho Hemingwaye jsem v sobě měl v těch nejtěžších prvních dnech vojny.

 Tento příběh vypráví Josef Kobra Kučera (1944 - 2015), dle Wikipedie výtvarník, humorista, publicista, šéfredaktor, vydavatel, organizátor, amatérský divadelník, zakládající člen redakce Music Open. Druhou hlavní postavou je pan doktor Miroslav Navara (nar. 1939), novinář s mezinárodními přesahy, rovněž ale v 60. letech minulého století člen legendární skupiny Hoboes, písničkář. V příběhu jsou dále zmíněni tachovský výtvarník Vendy Hůrka a legendární Jiří Havránek zvaný Pade, předák ranče Fort Hazard i hlavní hrdina písničky Wabiho Ryvoly Made in Pade. A ona Sala se jmenuje Marie Vrbová, životní partnerka geniálního textaře a básníka Pavla Vrby. Dalším výčtem zásluh jmenovaných bychom učinili tuto drobnou poznámku delší, než je vlastní Kobrův text, což v úmyslu rozhodně nemáme. Tak na zdraví! (red.)

Foto Jan Vrba

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9579642

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz