Dnes má svátek Oto Zítra má svátek Jaroslav

Všechno začalo nevinně a bez zlých úmyslů. Po emigrantském trailu přešla skupina nových usedlíků. Stalo se, že kulhavá a unavená kravka nestačila tempu. Dočista se zatoulala a žalostně bučela. To by nebylo nic zvláštního, takových zatoulání už viděli Brulé indiáni dost. Jenže tentoktát byl tábor Siouxů hladový, a tak není divu, že dostal chuť na hovězí. Zasvištěl šíp z luku statečného bojovníka a nebohé zvíře vyhodilo kopyta. Hodovalo se a všichni byli náramně spokojení. Až na toho majitele úplně sežrané krávy.

No, a tato příhoda měla za následek bitvu. Spíš masakr, neboť druhý poručík Grattan s celou posádkou se do pevnosti Fort Laramie už nevrátil. Majitel, mormon, totiž požadoval potrestání viníka a nechtěl za způsobenou škodu obdržet peníze. Nechtěl ani dva koně. Trval na potrestání indiána a tak velitel pevnosti vyslal patrolu, která měla za úkol splnit požadavek majitele krávy. Poručík byl ctižádostivý a přestože táhl i děla, neuspěl. Měl odvahu, ale málo zkušeností.

Tenkrát se Grattan – před střetnutím s indiány – také zastavil u prosperujícího obchodu neboli u Traiding Post. Majitelem byl kupec James Bordeaux, který měl za ženu indiánku. Tenkrát, o ženy vůbec, byla velká nouze. A tak si chlapi moc nevybírali. Fakt je, že indiánky se v divočině uměly mrštněji a důsledněji pohybovat. Uměly se vypořádat s každým úkolem a odvedly dobrou práci.  A bílé ženy nebyly k mání.

Obchodník Bordeaux Grattana od akce zrazoval, ale marně. Samotná bitka s indiány netrvala dlouho. Během dvaceti minut leželi všichni mrtví a skalpování. Samotní válečníci se však dočista rozdováděli a táhli na pevnost. Úmysl byl jasný. Totální likvidace osazenstva pevnosti. Když táhli okolo obchodu, zazněly výhrůžky a návrhy na likvidaci jak krámu, tak i samotného Bordeauxe. Jenže náčelník Red Cloud zasáhl ve prospěch obchodníka. James Bordeaux zůstal naživu a mohl děkovat své ženě. Nicméně obchod byl totálně vyrabován. Kořalka do poslední kapky vycucnuta a do válečníků jako když do sršňů píchne. Nastala velká vřava, ale pevnost Fort Laramie nepadla. Ubránili se přesile indiánů.

A tak jsem se dočetl, kde ten „obchod“ je stále k vidění. Původní stavba je opatrována dobrovolníky – stal jsem se členem – a nachází se poblíž města Chadrón v severozápadní Nebrasce. Je tam i muzeum traperů a kůží a toho zálesáckého řemesla vůbec. Tak jsme si s Danou všechno prohlédli a pokecali se znalci. Posíláme několik snímků a vysvětlivek k tomu.

 

James Bordeaux

 

 Dana pred obchodem J. Bordeauxe

 

 Vnitřek krámu se zbožím. Vzadu je manželská ložnice

 

 Zboží, se kterým se obchodovalo

 

Sklípek pro zboží a potraviny

 

 Pohnutá historie dobývání západu

 

 

Muzeum v Chadron, Nebraska

 

 Lopatková paroloď Yellowstone

 

Lis na kůže

 

Dobové původní nože

 

 Bobr, po kterém se pídili lovci i indiáni

Pro Music Open napsal a fotil Pupál.

Foto týdne

Jste náš host číslo

9578522

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz