Dnes má svátek Marcela Zítra má svátek Alexandra

Vážení přátelé, máme rádi českou country hudbu, zvláště pak moderní country. Máme však důvodné obavy o její další vývoj.

Není tomu tak dávno, co české země byli v tomto žánru téměř velmocí. Dnes je situace téměř tristní. České kapely, které se pokoušejí o moderní country, můžeme spočítat již jenom na prstech. Nové kapely v podstatě nevznikají a vývoj hudební produkce se v tomto žánru téměř zastavil. Proč tomu tak je?

Příčin je dozajista několik, a je možné o nich vést širokou diskusi. Ale s kým jiným, než s nejvýznamnějším médiem, jakým bezesporu Country radio je!

Obracíme se na Vás jako na jednu z nadějí změn.   

Na rozdíl od slovenských, polských i německých posluchačů a interpretů, čeští mladí posluchači, zdůrazňujeme – mladí posluchači, country hudbu téměř neposlouchají, tím méně interpretují. To není nic nového, zainteresovaní a dramaturgové si jsou této skutečnosti jistě dobře vědomi. Prostě český interpret i posluchač spolu s písničkami zestárl.

Je to dobře? Víme, jak schopný dramaturg dokáže ovlivnit vkus posluchačů. Jistě, lze se rovněž jen alibisticky ohánět průzkumem oblíbenosti, často objektivně pochybným.

Jsme názoru, že vliv Vašeho rádia by mohl více posluchače seznamovat s novými směry české country a ne jen stále dokola omílat jen osvědčené staré country pecky či dokonce interprety, na hony vzdálené filosofii a ideám country stylu.

Nic proti různorodosti, nic proti klasice. Někteří z nás, i z našich přátel, jsou pravidelnými posluchači Country radia. Někteří mají rádio puštěný snad celý den. Nelze si tedy nevšimnout, jak málo prostoru a času věnujete novinkám v oblasti české country. Veškeré snahy českých interpretů, posunovat žánr směrem k současnosti tak vyznívají většinou do prázdna. 

Často u Vás slyšíme, že český posluchač současnou produkci americké, ale i české country prý poslouchat nechce! Lze se tudíž tázat: a není to také tím, že posluchač chce jen to, co je mu jako kafemlejnek stále dokola předkládáno? Nic jiného běžnému posluchači totiž nezbývá. Ale co na to nějaká osvěta a výchova nových posluchačů, zejména těch mladších?  Nebo už je to všem úplně jedno?

Nebude snad vytahováním, když konstatujeme, že Taxmeni patří k stálicím české country scény, máme za sebou stovky vystoupení v Čechách, na Moravě, ve Slezsku i v zahraničí. Zároveň patříme v této zemi k těm dnes již málo, kteří se alespoň trochu snaží překračovat poněkud zastydlé hranice. Spolu s nemnoha se snažíme razit komplikovanější cestu vlastní tvorbou, s pokud možno současnými, moderními aranžemi. Bohužel v tomto snažení stále narážíme na nepochopení, až někdy i tuhý odpor dramaturgie Country radia.

Uveďme příklad: za roky své existence jsme natočili 17 nosičů-samostatných titulů. K tomu můžeme připočíst desítky písniček na jednotlivých singlech, výběrech, společných projektech, atd. Bezmála tedy asi 200 skladeb.  Přitom posluchač Country radiu zná jen několik málo písniček, a to ještě natočených většinou jen do roku 1995. Od té doby na vše, co jsme vymysleli, vyprodukovali, slyšíme stále jednu odpověď: „skladby jsou „nevysílatelné“! Je tomu tak opravdu nebo máme co do činění se subjektivním názorem, jenž poškozuje nejen nás, ale ochuzuje především širokou obec posluchačů?

Nepovažujeme se za ty, kteří si myslí, že víme všechno nejlépe. O své pravdě jsme však v tomto případě hluboce přesvědčeni. Již proto, že kdyby tomu tak nebylo, neměli bychom žádné koncerty, žádné posluchače. Ale zdůrazňujeme, nejde jen o nás. Přesvědčili jsme se, že problém se týká téměř všech našich současných kapel pokoušejících se o současné hudební prvky. Strkat hlavu do písku bychom neměli, a to i přesto, že někteří již propadli deziluzi. Náš názor je: máte výrazně osud české country ve svých rukou! Tedy Vás prosíme, abyste se alespoň nad výše uvedenými skutečnostmi zamysleli.

S přáním všeho dobrého za skupinu Taxmeni

Jaroslav Čvančara

Vráťa Vyskočil

Jindřich Vrbenský

Luděk Kodrle

Pavel Kaiser

Milan Krištof

Karel Mrkvička

 

 

Foto: archiv skupiny Taxmeni

Foto týdne

Jste náš host číslo

9566023

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz