Dnes má svátek Rostislav Zítra má svátek Marcela

Vedro je nepochybně i Karlu Gottovi 

Tropy zalehly Česko, z čehož se do jisté míry raduji, protože jsou-li zde, nemusím za nimi tam. Ani bych nemohl, práce zhoustla a dosáhla tropické intenzity, není-li tedy toto konstatování pitomost. Nicméně chci vás z našeho příštího obsahu upozornit na autentickou vzpomínku Karla Gotta z roku 1968, jak ho kolegové z ČKD, kde byl elektrikářem, vzali na čundr. Na potlach. Zaslal nám ji plzeňský aktivista, kamarád a spolupracovník Petr Náhlík řečený Vokoun. Vychází v úterý 30. července a stojí za povšimnutí.

Honza Dobiáš připravil moudrý rozhovor s režisérem Jiřím Adamcem – mimo jiné o natáčení právě reprízované televizní Sanitky tehdy před třiceti lety, kdy začínajícího režiséra postavili před tým skvělých herců, ale především barrandovských filmařských specialistů. Jiří Adamec také býval hercem a někdy vraždil herečky. Vysvětlení vychází ve středu posledního července.

Je to svým způsobem týden Honzy Dobiáše. Vstup do příštího víkendu nám přinese jeho letní návrat do 70. let minulého století a slavné rubriky Táborový oheň v týdeníku Mladý svět, kterou redigoval. Honza rovněž připravil facebookovou vzpomínku českého právníka a dobrodruha na jeden večer v rychlém příchodu noci v africké buši. Na pocit samoty a písničky Wabiho Ryvoly.

Auditorka a fotografka Stáňa Koucká Nodlová napsala rozhovor s muzikantem Lubošem Stráníkem. Velmi rozumím jedné věci: Luboš říká (volně citováno) –„ naší kapelou prošla spousta muzikantů. Než pochopili, že je to vlastně o Verunce a o mně.“ Myslím, že totéž prožívala Zuzana Michnová, když zemřel Petr Kalandra a Oskar Petr byl v zahraničí. Nové příchozí měli pocit, že oni jsou teď Marsyas. Je to už dlouho, co jsem jí v Malostranské besedě řekl – Zuzano, nedej na ně. Ty jsi Marsyas! Taky se už ta skupina vlastně pořádně nevrátila na scénu. Cítím, že už se ani nevrátí, i když by to spousta diváků chtěla. I když bych si to taky hodně přál.

Natáčeli jsme teď v týdnu na Kárově na okraji Prahy, sem kdysi pronikali první trampové a stopy po nich zde stojí dodnes. O počátcích trampingu a jeho rozvoji povídali neposedný reportér Stanislav Motl a historik sportu Marek Waic. V čele s režisérem Vaškem Křístkem, s kameramanem Karlem Slachem a motorem Gábinou Schüllerovou se chystáme za Marko Čermákem na staroslavný brdský Westend. Pojede s námi badatel a muzikant Jaroslav Čvančara, mimochodem Markův žák ve hře na pětistrunné banjo. Pokud se nepletu, zprostředkoval mu to jeho žižkovský soused Josef Šimek, s Markem Čermákem a Honzou Vyčítalem spoluzakladatel slavných Greenhorns. Marko opravdu své tehdy neobyčejné znalosti docela ochotně předával – mj. naučil na banjo Jarku Čapkovou, manželku Jana Krisťáka Čapka a matku geniálního stavitele hudebního nástrojů Rostislava. Nehrající kapelník Krisťák a jeho žena Jarka se tehdy na úsvitu 70. let stali zakladateli Schovanek (původně Krisťákových Schovanek), které v několika podobách hrají dodnes.

Seriál Zvláštní znamení touha není muzikantský, je trampský, ale hudba s trampingem vždy úzce souvisela. Důkazem budiž další účinkující Jindra Vrbenský, ve své době kapelník Michala Tučného, dlouholetý šerif staroslavné Askalony na Hadí řece Kocábě. Jindra dnes hraje s Taxmeny, ale to jistě víte.

A tak se mi v té tropické noci pod hvězdami v jevanském lese vlastně podařilo napsat editorialy dva – i ten natáčecí. Rozlište, co s ničím nesouvisí. Všechno spolu souvisí, přišel na to i C.G.Jung.

Seděl jsem na zahrádce restaurace v Ivani na Pálavě. Vedle dva Brňané. – „V tom Chorvatsku“, pravil jeden, „to bylo fakt betelný. Teplo asi jako tady.“ Rekreační areál v Pasohlávkách má takový chytrý slogan –„ Zdá se vám to k moři daleko? Tak přijeďte k nám!“ V přístavu v Pasohlávkách kotví jachty a o pobřežní promenádu se tříští příboj. Největší příboj je ovšem na první Novomlýnské nádrži, tam je až moc veliký. Kam byste jezdili.

Wabi Ryvola chodíval na pražská nádraží a na spěchající cestující volal – kam všichni pořád jezdíte! Seďte doma!!!

Ahoj, Wabi, mám tě rád. A vám přeji krásné tropy.

 

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9565749

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz