Dnes má svátek Soňa Zítra má svátek Taťána

Na Folkovém kvítku na Konopišti zahrál mimo jiných i Vlasta Redl

Květen začíná prvním májem. Za minulého režimu se psal s velkým P, od rána hrály dechovky v rozhlase i na ulicích. Letos byla – aspoň v Praze - dost velká zima, na Petříně nebyly fronty zamilovaných, ale před naším domem začal kvést bílý šeřík, takže bylo k uvěření, že je jaro.

Ve čtvrtek 2. května proběhlo v sálku Music City třetí semifinále Notování a rozhodlo se – díky divokým kartám Rady Notování – i jak bude v ypadat obsazení červnového finále. V neděli večer – jako první neděli v každém měsíci vyjma prázdnin – byl Táborový oheň Sekvoje s hostem Alešem Hámou, který ohromně pobavil a navíc i nalákal na své vyprávění po prázdninách, jak se měl na Aljašce, kam se chystá.

Zašití písničkáři je spolek muzikantů, který se schází, aby sobě i druhým udělal radost. Tentokrát – možná naposledy na tomhle místě – se sešel 10. května v bývalém mandlu na Vinohradech, kde excelovali Luboš Stráník s Tomášem Berkou, sestry Vytiskovy jako Duo Quaovar, Alfík, Svitky a řada dalších majitelů hbitých prstů a muzikantského srdce.

O den později si to rozdali finalisté 22. ročníku Folkového kvítku v amfiteátru na Konopišti, což je soutěž mladých do 18 let a s nimi tam publiku dělá radost většina první folkové ligy, aby šla mlaďochům příkladem: letos třeba Vlasta Redl, Berušky, Kamelot, Nezmaři, Lokálka, Fleret, Xindl X, Semtex, Pavlína Jíšová, Devítka, Jarret, ale taky Petra Černocká a další.

 

Fleret na Folkovém kvítku

Ve středu 15.5 jsem se narámně bavil v Kuturním centru Průhon v Řepích na besedě s Edou Hrubešem, zakončené několika krátkými filmy o šotouších, což jsou ti fandové do historických parních lokomotiv.

Od čtvrtka do neděle vypukl v pražské „ Julděfuldě“ úžasný veletrh Svět knihy se spoustou knih ze spousty zemí, ale také s řadou besed s autory a jejich autogramiádami. V sobotu, kdy vysvitlo sluníčko, bylo narváno nejen v celém historickém Sjezdovém paláci, ale před Výstavištěm to vypadalo jako v mraveništi. Ti, kteří předvídají, že zájem o knihy bude stále menší, by z toho měli mindrák.

Ve Stockholmu a Helsinkách skončilo 77. mistrovství světa v ledním hokeji a přineslo řadu nečekaných výsledků, především díky Švýcarům, kteří po šedesáti letech získali medaile a mohli bojovat ve finále. Se Švédy sice prohráli, ale stejně jim přijel nadšeně gratulovat švýcarský prezident. Naši se Švýcary vypadli ve čtvrtfinále, ale stejně dopadli i Kanaďané a Slováci, a třeba Rusové dostali historickou pálku od Američanů 8:3. Všechno nasvědčuje tomu, že měření sil na olympiádě v Soči příští rok bude pěkné drama.

 

"Vlajka vzhůru letí" - zahájení Mezinárodní Porty 2013 v Ústí nad Labem

Poslední květnový týden byl ve znamení už 47. ročníku festivalu Porta v Ústí nad Labem. Chtěl se tentokrát povznést nad ústecké domy, i nad ten Kulturní a stvořil dvě scény na Větruši, odkud byl rozhled do okolí labské kotliny, ale i na muzicírování nejen u nás, ale i v sousedních zemích, jak se na autorskou a   mezinárodní  část festivalu sluší. Jenže počasí neporučíš, ve vylidněné metropoli severních Čech lilo, a tak závěr mezinárodní Porty přijal za vděk střechu nad hlavou Kulturního domu a prostorný sál s výborným zvukařem.

A poslední informace se týká Ferryho Fridricha, jehož odchod do nebeského bandu jste určitě četli v tomhle portálu. Závěrečný květnový pondělek se s ním symbolicky rozloučili na svém koncertu KTO, s nimiž léta hrál.

Červen v mém kalendáři

Úmysly jsou jedna věc, realita druhá. Psal jsem tři měsíce, kde jsem byl s ambicí, že jednak poinformuji, jednak třeba naladím někoho z čtenářů, aby si udělal poznámku, že něco podobného by chtěl zažít taky. Ale ukazuje se, že smysluplnější by bylo napsat, kam se chystám, abychom se tam pak třeba sešli taky, aniž bychom o sobě museli vědět. A začínám hned červnem.

První červnová neděle večer patří v klubu Carpe Diem Táborovému ohni Sekvoje. V první půli zahraje výtečná hostovská kapela Lignit, hostem Táborového ohně bude režisér Jiří Adamec a po přestávce budou těšit jako obvykle Sekvojáci.


Hostem Táborového ohně bude režisér Jiří Adamec

První červnový čtvrtek bude asi narváno v sálku Music City kousek od stanice metra Českomoravská, protože o palmy vítězství v jubilejním 10. ročníku se utkají finalisté soutěže Notovánía vzhledem ke kvalitě všech účastníků si myslím nikdo netroufne tipovat vítěze. Ostatně letos podesáté to bude v rukou diváků, přidělujících body a v názoru Rady Notování.

Ve středu 5. června si naposledy zahrají Chudinkové v Kulturním centru Průhon, protože centrum se začne se začátkem prázdnin rekonstruovat a než skončí veškeré práce, budou zajímavé večery i schůzky Klubu Werichovců s pozoruhodnými hosty na jiné adrese.

Ve čtvrtek 13. června mám poznamenané divadelní představení v Semaforu a těším se především na Míšu Dolinovou, která  - když jsem svého času přišel do novácké Snídaně – hlásila společně s Rayem a Veronikou počasí. Možná si někteří vzpomenete, jak ji jazykoví puristé tepali za „sněháňky“…

Sobota 22. června znamená na českoněmecké hranici nad Chomutovem v obci Kalek od 14 hodin další Potlach u Stráníků. Že to zase bude nádherný koncert, jako všechny potlachy předchozí, dávají tušit jména účinkujících: Jitka Vrbová se Standou Chmelíkem, Mrakoplaš, Zlatý orel, Naopak, Marek Vojtěch, Věneband, Duo Komáři (to je Béďa Šedifka se synem), 4 Zdi, Druhá kolej a samozřejmě Stráníci s Mírou Ošancem.

A na 26. červen mám ještě jednou napsaný Průhon, protože tam nebude od 18,30 nikdo menší, než Jiří Suchý. A to bych skutečně nerad zmeškal.

Že se v červnu určitě stane ještě něco dalšího, co v kalendáři zatím nemám, to je jisté, ale na to jste jako čtenáři našeho portálu jistě už zvyklí. Tak pěkný začátek léta!


Vzácnými hosty Potlachu u Stráníků budou i letos Jitka Vrbová a Standa Chmelík




Foto: Ivan Bllemby Krejza (Folkový kvítek)
Otýlie Diatková (Mezinárodní Porta)

Foto týdne

Jste náš host číslo

9520191

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz