Dnes má svátek Soňa Zítra má svátek Taťána

Bob Brozman, fenomenální hráč na rezofonickou kytaru. Píše o něm Lilly Pavlak

Jak uvádí české vydání měsíčníku Playboy „bez nadsázky se dá říct, že jeho texty zná skoro každý“. Novinář, spisovatel, básník, písňový textař Jan Krůta napsal těch textů na třináct set. Psal pro Zlaté slavíky, jeho jsou hity Dalibora Jandy Kličkovaná, Hurikán, Oheň, voda, vítr, Kde jsi a další a další. Honza Krůta je vůbec téma na písňový text, na román, který by napsal někdo jiný - zakladatel firmy Bonton, producent  prvního svobodného filmu Tankový prapor… Kamarád a souputník.

Honza Krůta uvedl na trh svou čtyřiadvacátou knihu s trochu dráždivým titulem Sextenze. Co následovalo, co básníka velmi rozhodilo, se dočtete ve čtvrtek 16. května. Den předtím pak skrze Foto z archívu nahlédneme rovnou do redakce Portýra na Portě 75 v Třebíči. Má to souvislost.

Radovan Rakus vedle jiné tvorby nakreslil pro Music Opensto příběhů ptáka Arthura, o kterém jsme si dlouho mysleli, že je to vlastně kocour. Vysvětloval nám to publicista a teoretik cartoons Ivan Hanousek, ale i jemu to trvalo dost dlouho. Později jsme přistoupili na tezi, že kocour je Garfield a Arthur je pták. Pořád ale tomu moc nevěřím.

Radek Rakus těch Arthurů nakreslil tolik (tedy sto), že z nich Josef Kobra Kučera sestavil další Salon ve vyhlášené restauraci U sedmi konšelů na pražském Starém městě. K vidění do prvního úterý v červnu. Oslavovaný stý Arthur přiletí na naše stránky v úterý 14. května, pokud tedy fakt není kocour.

Zemřel Bob Brozman, asi nejuznávanější hráč na dobro, rezofonické kytary a další strunné nástroje. Vzpomíná na něho Lilly Pavlak. Do toho přišla smutná zpráva – na srdeční příhodu náhle zemřel v 86 letech Brozmanův český kolega, uznávaný steel-kytarista KTO Ferry Friedrich. Ovšem – Ferry zemřel, pokud vím, v dobré kondici náhle ve věku 86 let. Klobouk dolů, pokud ho máte stále na hlavě. Rozloučení bude v kruhu rodinném.

Když začínal mladý Josef Kobra Kučera jezdit na tramp, přál si být Texaským Kidem. Pak přijel na potlach a tam mu spolužák říká - co tady děláš, Kobro?  A bylo. Umíte si představit, že kurátorem výstavy je Josef Texaský Kid Kučera? Nicméně bývalý Texaský Kid napsal vnímavé řádky – o českých krajanech v texaském městečku West, které v minulých dnech zle poničil výbuch v tamní továrně.

Hanka Hosnedlová nám představí jihočeskou banjistku Patricii, která má jednu touhu - naučit se na klarinet. Lilka Pavlak nám zřejmě napíše o největším německém bluegrassovém festivalu v Buehlu, ve čtvrtek 23. května začíná v Ústí nad Labem Mezinárodní festival Porta. Letos je plný změn, těšíme se tam.

Víte, naši milí čtenáři, že vycházíme denně? Ještě vám tu budeme muset připomínat, ale leckdo si myslí, že vycházíme tehdy, když přibližně tisícovce našich stálých čtenářů rozešleme tento editorial. Ještě se k tomu asi vrátíme, je nám líto držet vás v nevědomosti.

Mějte se krásně, a máte-li pevné nervy, vydejte si taky knihu, člověk na to jen tak nezapomene.

Víte ostatně, co dělá básník Jan Krůta? Připravuje k vydání další tři knihy!






Foto týdne

Jste náš host číslo

9519596

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz