Dnes má svátek Soňa Zítra má svátek Taťána



Berlín - Brandenburská brána


Krásnou meteoroložku Dagmar Honsovou zajímají anomálie počasí. V souvislosti s tím letošním zjistila, že podobná zima byla v roce 1942, kdy na polích ležel sníh do 17. dubna. Je to opravdu dávno, dokonce ještě nebyl na světě Josef Kobra Kučera, zato ještě žil Reinhard Heydrich a německá armáda byla docela daleko od Stalingradu. Mohli bychom se těšit z toho, že prožíváme zajímavou anomálii, ale chce to náturu.

Jean Paul Belmondo se 9. dubna dožívá osmdesáti let. Národem milovaný Bebel nemá lehký konec života. Po mozkové mrtvici je částečně ochrnutý, nedávno se rozešel s o mnoho mladší přítelkyní. To by tak nemuselo bolet, jako spíš zjištění, že ona bývalá modelka pročistila Bebelova konta a odklonila jeho peníze směrem ke svému bývalému manželovi, s nimž se asi rozvedla jen na oko. Někteří muži mají odcházet jako strom v bouři. Ve stoje. Pokud je to tedy možné.

Americký černošský zpěvák a komunista Paul Robeson by se dožil 115 let. V úterý přineseme krátkou připomínku jeho díla a dva videosnímky jeho největších hitů. Robeson byl jedním z mála západních umělců, kteří byli díky svému světonázoru publikováni i v tehdejším Československu. Robeson byl u nás větší hvězda, než v USA. Ale hvězda byl. Autorem textu je Jiří moravský Brabec.

Českobudějovičtí Nezmaři slaví letos 35 let trvání. Napsal jsem původně existence, ale jejich osobní existence je o něco delší. Výročí existence mj. oslavil na Apríla kapelník Pavel Zajíc, jak vám občas připomínáme. Nezmaři slaví šňůrou koncertů s křty jubilejního CD. Ten nejbližší se koná v úterý ve Společenském centru v Brně- Bystrci, na scéně, kde Nezmaři pravidelně vystupují a kam je někdy chodíváme pozdravit.

Hanka Hosnedlová připravila životopisný materiál o kapele a k tomu ještě rozhovor s tiskovým mluvčím, manažerem, vydavatelem a mluvčím a mluvčím Pavlem Jimem Drengubákem. Najdete na našich stránkách ve středu a ve čtvrtek.

Před naším domem stává starší model seatu s SPZ Evropské unie a kódem státu CAT. Není takový stát v Evropské unii, není nikde na světě, je jen v srdcích lidí. Katalánsko, Catalunya. Autonomní oblast se silnými odstředivými tendencemi. Jsou někdy tak silné, že proti nim vystupují sami katalánští umělci a intelektuálové. I Montserrat Caballé, skvělá španělská (tedy katalánská) operní diva. V pátek se dožívá 80 let a my její život a dílo připomeneme textem a videi pod titulkem Milovaná Monserrat Caballé. Protože tato žena udělala i hodně dobrého.

Bratři Dopěrové, rodáci ze slovenského Záhoří, doputovali až do Spojených států a zanechali po sobě nesmrtelnou stopu. Dobro, rezofonickou kytaru, na pohled divný nástroj s oplechovanou horní ozvučnicí. Avšak klasický nástroj bluegrassu vyskytující se i v jiných žánrech, zvláště tam, kde se žánry prolínají. V Trnavě léta probíhal Dobrofest, kam přijížděla světová esa hry na dobro a s nimi i naše kolegyně Lilly Pavlak. Byla tam i letos, i když Dobrofest prý už s dobrem a původními pořadateli nemá moc společného. V sobotu přineseme Lilčinu reportáž z jedinečného trnavského koncertu Vzpomínka na Johna Dopyeru. Potěšení pro bluegrassáky.

Co bude dál? Víte, jak horečný život někdy máme v redakci? Na úterý 16.dubna plánujeme Zlatých Sto roků na cestě Michala Prokopa, brněnská rocková legenda Progres 2 připravuje sérii koncertů k 45 letům své existence, a ten velký a hlavně pražský bude v Paláci Akropolis. Petr Ulrych se zase pěkně zadumal o cestě člověka životem, a přirovnává ji k cestě krajinou. Moudrý text moudrého muže. Honza Dobiáš připravil další vzpomínkové rešerše Co v Táborovém ohni (Mladého světa) neshořelo. A trvale máme potíže nikoliv s tím, co dát do Music Open, ale kam to tam všechno poskládat.

Prezident Miloš Zeman vyráží na první zahraniční cesty. Když ještě jako premiér navštívil Německo, řekl s obvyklým sarkasmem kancléři Gerhardu Schrὂderovi: „víš, Gerde, že Berlín bylo takové malé místo na okraji Českého království?“ – A pohotový kancléř odvětil: „nechceš si ho zase vzít zpátky? Víš, co nás to stojí peněz?“

Mějte se krásně, jaro prý klepe na dveře. Nutno ale zjistit na které.



Foto týdne

Jste náš host číslo

9519543

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz