Dnes má svátek Marcela Zítra má svátek Alexandra

Účastníci Evropského bluegrassového summitu

Minulý víkend 15.-17. března se v pražském hotelu Pyramida konal pátý Evropský bluegrassový summit. Pořádali ho tentokrát známý stavitel hudebních nástrojů Rosťa Čapek a Ivana Louková ve spolupráci s EBMA-Evropskou bluegrassovou asociací. Zúčastnilo se ho přes třicet bluegrassových nadšenců a odborníků ze třinácti zemí Evropy i USA.

V pátek večer měl schůzi výbor EBMA a po společné večeři se sešli všichni přítomní muzikanti k jam session, který končil až dlouho po půlnoci. Samotný summit začal v devět ráno a po vzájemném představení účastníků a pohledu zpět, čeho se dosáhlo v roce 2012 se tam mimo jiné projednávaly otázky spolupráce národních asociací s Evropskou a mezinárodní, která sídlí v Nashville a utvořilo se několik pracovních skupin, které se zabývaly různými tématy, o kterých se nakonec diskutovalo se všemi účastníky.

Součástí summitu byl i velkolepý sobotní koncert v přilehlém sále. Hlavními hvězdami večera byli bluegrassové legendy Dr.Banjo - Peter Wernick s manželkou Joan a banjista Bill Keith. Na koncertě byly také předány vyznamenání šesti bluegrassovým průkopníkům ze šesti různých zemí a vyhlašena bluegrassová osobnost roku. Jedni z oceněných průkopniků byli také naši staří známí Greenhorni. O slavnostní ceremonii a celém koncertu připravuji samostatný članek.


Dosavadní prezident Evropské asociace Petr Brandejs předává žezlo v podobě vařečky nově zvolené prezidentce Chris Keenan z Irska

Summit pokračoval až do nedělního odpoledne. Nakonec dosavadní prezident Evropské asociace Petr Brandejs slavnostně předal žezlo v podobě vařečky od firmy Marta White, neznámějšího to amerického bluegrassového sponzora, zvolené prezidentce na další rok - Chris Keenan z Irska. Summitu se zúčastnil i bývalý předseda IBMA – Mezinárodní bluegrasové asociace Peter Wernick a podělil se s námi všemi o své bohaté zkušenosti.

Uvidíme tedy, co nám přinese další rok a jak bude probíhat letošní bluegrassová konference, která se na podzim stěhuje z Nashville do Raleigh v Severní Karolíně.

Foto Lilly Pavlak



Foto týdne

Jste náš host číslo

9566858

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz