Dnes má svátek Jiří Zítra má svátek Marek


Dívám se na ranní nebo polední televizní Panoramu, která určitě těší zejména lyžaře, protože v průměru je všude na horách metr sněhu – a to už je březen za dveřmi. V Novém Městě na Moravě se bojovalo o biatlonové světové medaile a narvané hlediště a zástupy po trati, které jsme až dosud znali spíš z televizních přenosů z Německa či odjinud, jistě potěšily všechny, co tam byli nebo co se koukali na obrazovky. Přiznám se, že jsem měl trochu strach od chvíle, kdy v Panoramě u obrázků z Nového Města připomínali, že začátkem února tam bude mistrovství světa, protože jsem si – při vší úctě k zlatým českým ručičkám – nedovedl představit, co by se stalo, kdyby na mistrovství nebyl sníh.

Dopadlo to dobře a hlavně majitelé ubytovacích zařízení na horách si teď jistě mnou ruce, protože to vypadá na lyžování o Velikonocích a možná i potom. A to už tady nebylo hodně dlouho, spíš si v posledních letech vyprávíme, že kdysi tady bývalo i roční období, kterému se říkalo jaro, kdežto teď hned po zimě nastává léto…Jsem opravdu zvědavý, jaké to bude letos, hlavně aby ty spousty sněhu netály najednou a nezpůsobily povodně.

Ten letošní rok s třináctkou na konci si zřejmě budeme pamatovat. Nejenže od 8. března budeme mít na Pražském hradě nového prezidenta, nejenže od slavného olympijského vítězství hokejistů v japonském Naganu uplynulo už 15 let, nejenže někdo spočítal, že za voltaické elektrárny zaplatíme bilion korun atd. Já jsem například poprvé v životě byl dva dny po sobě v krematoriu, ačkoliv jinak na pohřby moc nechodím, ale abych se nerozloučil se svým kolegou ze starého Mladého světa – fotografem Mirkem Huckem – nebo s Vláďou Vlasákem, kterého jsem kdysi přijímal do Melodie, to bych asi neustál.

Ještě vzpomenu, že jsem se v těchto dnech sešel s Mirkem Černým, inženýrem, zpěvákem, textařem, moderátorem, znalcem muziky a ten mi vyprávěl, jak se mu ohromně líbí poslední deska Boba Dylana, zřejmě s přibývajícím věkem přichází Dylanovi na chuť, a jak si uvědomuje, že například v televizi je zřetelný příklon k historickým tématům. Nu, posuďte sami, zda to platí i o našem portálu.

Nejdřív připomenu pár událostí, které se stanou v tomto týdnu: ve středu 27.února bude od 16 hodin nejdřív Eva Erbenová prodávat svou knihu „ Život Evy L.“ v pražském Knihkupectví Franze Kafky, pak od 18 h bude kniha slavnostně pokřtěna v sále Společnosti F.K. Eva Erbenová byla v roce 1941 odvezena do Terezína, v roce 1944 do Osvětimi, podařilo se jí uprchnout z pochodu smrti a po válce se odstěhovala do Izraele. Napsala řadu knih a byla dobrou známou Arnošta Lustiga, který ji také seznámil s Markétou Mališovou, ředitelkou Centra Franze Kafky, spoluautorkou křtěné knihy.

Ve čtvrtek 28.února ve Vatikánu rezignuje papež Benedikt XVI., ve vršovickém divadle Mana bude vzpomínkový večer na úctyhodného zpěváka a herce Rudolfa Pellara a den poté bude ve Švandově divadle večer křtít své nové cédéčko Wabi Daněk, zatímco Zdeněk Svěrák a Jaroslav Uhlíř už odpoledne pokřtí v Paláci knih svou knihu Písniček o zvířátkách . Pokud držíte svátky a nemáte psí kalendář, měli byste vědět, že 25.2 mají svátek Dášenky, 28.2 Bobiny a 3.3 Punťové.

Tak hezký týden, navzdory všemu se těšme na jaro. Víte, jak budou pole silná ?



Foto týdne

Jste náš host číslo

9574470

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz