Dnes má svátek Marek Zítra má svátek Oto


Na snímku Ivan Mládek při koncertu Karel na Hrad na pražském nám. Jiřího z Poděbrad

Na mnoha místech republiky proběhly koncerty pro slušného prezidenta, pro Karla Schwarzenberga. O pražské klubové noci, podpoře umělců a významných osobností bude v úterý referovat František Heřman. Všimli jste si, jak přituhuje? Jak jednotlivá média dávají najevo názor a zájmy svých vydavatelů, ale i respekt k inzerentům, neboť média žijí z inzercí, tržby nebo poplatky od čtenářů a diváků je neuživí. Těmito volbami poprvé netajeně hýbou peníze. V anglosaském světě je běžné, že média vyjadřují svůj názor a před volbami se postaví za svého kandidáta, za svou stranu. U nás to zatím obvyklé nebylo, spadlo to s nebe, a jako vždy – chybí tomu nadhled a noblesa.

Všudypřítomná novinářka a spisovatelka Hanka Hosnedlová našla na Šumavě bývalého řidiče armádního generála Čepičky. JUDr. Alexej Čepička byl zeť Klementa Gottwalda, zřejmě nezištně si vzal za ženu nehezkou dceru komunistovu a po XX. sjezdu KSSS byl odvolán z funkce ministra národní obrany a pak vyloučen ze strany. Čepička je jeden ze symbolu pokleslého barbarství 50. let, tichý hrdina Černých baronů i Tankového praporu. Je zařazen a jeho role utříděna. A náhle přichází Hanka s pozoruhodným svědectvím, které Čepičku ukazuje jako jemného, vzdělaného a vnímavého muže. Pod titulkem Řidič ze Šumavy: Jezdili jsme za Čepičky najdete ve středu 23. ledna.

Josef Kobra Kučera oslavil vlastní narozeniny vlastní výstavou, obnovením tradice Salonů kresleného humoru v interiéru staroměstské restaurace U sedmi konšelů. Pak večer tiše usedl s lahvemi, jež dostal darem, a se vzpomínkou na čínského básníka Li-Po je všechny vypil. Ještě snad nad ránem napsal roztomilý text Mezinárodní den opilců. Chce návrh na takový internacionální svátek postoupit do Bruselu. A v pátek přineseme výsledky pozoruhodného průzkumu ve slavných amerických Foggy Mountains.

Jsou volby. Vyjádření svobodné vůle každého z nás. Vyjádření zmanipulování našich myslí. Svět se rozdvojil, i přátelé se přestávají zdravit. Jiřina Bohdalová trochu osamoceně podporuje Miloše Zemana, řada osobností zase Karla Schwarzenberga. Ani jeden kandidát není bez kazu, ale jako rozumní hospodáři ve své zemi bychom měli volit menší zlo. Po Václavu Klausovi nemůže přijít Miloš Zeman, posunulo by nás to na politické mapě někam k Bělorusku. Ostatně všimněte si – Václav Klaus už podruhé podpořil Miloše Zemana. Myslíte si, že končící prezident by opravdu odešel z veřejného života? Vy si myslíte, že by pro něho Miloš Zeman nenašel vhodné uplatnění blízké opoziční smlouvě, jež stála na začátku morálního marastu v této zemi? Opravdu si myslíte, že anonymní Zemanovu kampaň nefinancují ruské zájmové kruhy?

Máte-li děti, nechcete-li se stydět za svou zemi, nechcete-li být považováni za člena národa divných, hloupých a mongoloidních lidí, nemáte volbu. Nemáme volbu, ani vy, ani já. Za dlouhá desetiletí nebyla tato země na tak významném rozcestí. Protože ty ztracené naděje z Listopadu, ty se nám přece musí vrátit!

Volím Karla. Prý ho volí hlavně mladí lidé. Tak buďte ještě dlouho mladí!


 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9576118

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz