Dnes má svátek Soňa Zítra má svátek Taťána

Bacchický znalec života Josef Kobra Kučera

Začal to Kobra, muž - jak já říkám - se sloní pamětí. Poslal mi SMS  s dotazem, který z Ryvolů napsal Listopad. A byl jsem v troubě. Nejdřív jsem zapátral v paměti, jestli mi neutekla v novinách nějaká zpráva o přírodní katastrofě, protože jinak jsem si Kobrův dotaz neuměl vysvětlit, pak mě hned napadlo, že písničku Listopad, kterou mám moc rád, napsal Tony Linhart na hudbu Miloše Tůmy. Taky jsem si s ní užil, když jsem ji zařadil kdysi do zpěvníčku Písniček k táborovému ohni, který Kobra ilustroval a vznikal složením vnitřních stránek Mladého světa.

Šéfredaktorka si mě zavolala a položila otázku, zda jsem se nezbláznil. Nevěděl jsem, kam míří, takže jsem musel vypadat, že zbláznil. Upřesnila otázku konstatováním, že listopad je přece měsíc naší lásky k Sovětskému svazu a jak mohu odevzdat písničku, která má refrén „Víš, to listopad, lásku nemá rád…“ A když jsem trval na tom, že to je opravdu moc pěkná písnička, zařídila změnu textu: „ Víš, to listopad, rána nechal spát!…“ To už jsem neříkal nic, protože jsem byl rád, že vyjde zbytek slov a hlavně akordy a že ti, jimž je zpěvníček určen, stejně vědí, jak to má být správně.

Pak ještě Wabi Daněk napsal Píseň, co mne učil listopad, Miki Ryvola má zmínku o listopadu a kalendáři v písničce, která se Listopad nejmenuje…prostě  jsem nevěděl, co Kobrovi odpovědět. Naštěstí měl pořád obsazeno.

Tak radši nechám listopad historii, stejně už je po něm a budu vás lákat na tituly v Music Open.

V úterý budou pokračovat řádky Jihočešky Hanky Hosnedlové o jihočeské legendě Minnesengrech třetím dílem ságy o historii této skupiny, na kterou nevím, zda jsme dostatečně pyšní, ale měli bychom být.

V říjnu 1957 cestovala světová  rock´n´rollová superhvězda Little Richard letadlem z Melbourne do Sydney. Na noční obloze uviděl anděly, jak snášejí k zemi poškozené letadlo. Jiný jev viděl příští den na stadionu v Sydney. Little Richard raději sedl na trajekt  a dobře udělal– letadlo, s nímž měl cestovat, se zřítilo do vln Pacifiku. Rock´ n´rollový veterán se ve středu 5.prosince dožívá 80 let, a my tuto příhodu krátce připomeneme. Znamenala totiž jeho obrácení na víru.

Ve čtvrtek se budou Mikulášové léčit z přepracovanosti minulého dne, my budeme vzpomínat jak jsme se pátého prosince na Mikuláše sešli na slezině Music Open v Novoměstské radnici na Karlově náměstí a Devítka už bude mít první den pokřtěné nové cédéčko.

V pátek se těšte na video, které cestovalo od svého autora Mirko Stojanovice - Dawsona až z Austrálie a my jsme rádi, že už nějakou dobu můžeme řádky a fotografie doplňovat i hýbacími obrázky. Dawson sice žije v Austrálii, přezdívku má severoamerickou, ale jinak je tramp jako poleno a my jsme rádi, že naši kamarádi v Austrálii vědí, co je tady u nás nového a naopak.

Pupál je určitě česká přezdívka, ale Jerry Vecka žije v Americe a píše nám i vám  odtamtud.  Čtení z cyklu Co viděla americká prérie přineseme v sobotu. Zaplaťpánbu, že ty drátěné ohrady už jsou jenom v krásné písničce Mikiho Ryvoly..

Nezapomeňte, že vás máme rádi!

Foto: Romana Šťovíčková

Foto týdne

Jste náš host číslo

9520096

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz