Dnes má svátek Marek Zítra má svátek Oto

Brněnský fotograf Svatoslav Fiala nám poslal historickou fotku. Svaťa byl ve druhé polovině minulého století prominentní fotograf brněnské popové a rockové scény. Na tomto nedatovaném snímku, pocházejícím podle mne z kraje 70. let, zachytil tři významné osobnosti – Hanku a Petra Ulrychovy a Rudiho Kovandu. Tajemného Rudiho, kterého mimo Brno nikdo neznal, než údajně vyhrál anketu Zlatý slavík.

Trvale mi to vyvrací organizátor soutěže, vedoucí kultury v týdeníku Mladý svět Jan Krůta i jeho a náš kolega Honza Dobiáš, který mu s anketou se zájmem pomáhal. Jenže v Brně, tam se ví nezvratně, že trochu slabomyslný Rudi s převahou Slavíka vyhrál. Proč ne, kdo v té době nebyl slabomyslný, nebo se tak netvářil?

Fotograf zachytil tři brněnské celebrity podle všeho na Jaselské ulici v Brně. Petr bydlel v domě číslo 10 (Hanka tam vyrostla), Rudi s maminkou naproti. Stejně tak se ale potkávali na akcích brněnské Zlaté mládeže, ale prakticky denně kdekoliv po hospodách a vinárnách – tehdy ještě štatl žil a byl plný štatlařů.

Všechno je pomíjivé, střed města dále stojí, ale již není štatlem. Štatlaři, pokud ještě žijí, jsou na vozíku a do města už nechodí. Rudi je mrtev a i Petr Ulrych už léta žije kousek za Brnem.

Užij dne, užij života. Štatlu už neužiješ, i mladí Brňané už mluví, jako kdyby z Brna nebyli. A když některý z posledních štatlařů rozbalí hantec, ti mladíci už mu nerozumí. Ještě že se toho nedožili Zlatý Slavík Rudi Kovanda ani jeho manažer Franta Kocourek. Jen básník Jan Krůta stále tvrdí, že Rudi toho Slavíka tehdy nevyhrál, ale v Brně mu to nikdy nikdo neuvěří. Než tedy umře poslední štatlař a v tom divném městě už nikdo nebude vědět, kdo to Rudi Kovanda byl.

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9575695

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz