Dnes má svátek Státní svátek Zítra má svátek Zikmund

Pouze v několika městech si zvolili maskota. Obyčejně to bývá orel, nebo řvoucí lev a podobně. Ve městě Fairplay neoficiální maskot je donkey – osel. Nicméně na americkém západě je osel častěji nazýván Burro.
K celému příběhu oslích závodů došlo přirozeně. Tato zvířata totiž perfektně zapadla do zlatokopecké činnosti v oblasti Alma – Fairplay. Oslíci byli používání k důlním pracím a jeden z těch zlatokopů – jménem Rupert Sherwood – chtěl jednoho koupit. Podařilo se mu koupit osla za deset dolarů a na otázku jak se zvíře jmenuje dostal odpověď: „Jeho jméno je Prunes – Blbec.“



A tak Rupert a Prunes brzy vytvořili nezvyklou a nerozlučnou dvojici. Oba pracovali tvrdě a Prunes se brzy naučil pracovat samostatně. Bez problémů našel cestu z dolu do městečka se zprávou v jeho nákladní brašně. Majitel univerzálního obchodu –General Store – uviděl zvíře a přečetl zprávu. Napěchoval obě brašny požadovaným zbožím a poslal oslíka zpátky k Rupertovi nahoru do hor.

Prunes se dožil vysokého věku šedesáti let a vytvořil snad i rekord nejdéle žijícího osla. Jedno je však jisté, že Rupert a Prunes se dožili vysokého stáří společně. Pro horníka Ruperta zima ve výšce 10 tisíc stop se stala příliš krutou a tak se odstěhoval do Denveru. Co však s oslíkem?

Prunes byl všemi osadníky milován a kamkoliv se přitočil, všude dostal almužnu a všelijaké oslí dobroty. Když přišel konec, byl pochován na Front Street (Přední ulici) v srdci města. Občané mu vybudovali monument z kamene a cementu. Umístili i bronzovou plaketu a různá těžební nářadí.

Zlatokop Rupert Sherwood umřel následující rok a dožil se věku jednaosmdesáti let. Přál si, aby jeho popel byl uložen vedle jeho kamaráda oslíka Prunese. Tak se také stalo.

Na památku této nerozlučné dvojice se ve městě Fairplay pořádají oslí závody, tak zvané Burro Days. Závod se koná na poslední víkend v červenci. Má honosný název: World Championship Pack Burro Race. Běžec či běžkyně běží společně s oslíkem a musí překonat vzdálenost třiceti mil (48 km), kde v průsmyku Komára je otočka zpět do města. Zvíře nese náklad 33 liber to je zhruba asi třicet kilogramů.

Kdysi se závodilo z Fairplay do Leadvillu, v průsmyku nebyla otočka, ale pokračovalo se dál. Dnes pořádají oslí závody i v Leadville a v Buena Vista. Musíš vyhrát všechny tři závody pro hot-trick, abys byl korunován trojcípou odměnou. Ještě se tak nestalo! Mužeš si však pořídit nálepku na auto: „Get Your Ass Over The Pass“. (Dostaň tvoji zadnici přes průsmyk). Slušně povedané!

P.S. Letošní – v pořadí šedesátýčtvrtý – závod vyhrál George Zack z Broomfield, CO s oslíkem Jackem – (30 mil) a Karen Thorpe z Duranga, CO s oslíkem Kokomo – (15 mil). Zúčastnilo se 55 týmů.

Ještě stojí za zmínku, že ráno v devět hodin podával mši kazatel, zpěvák, básník a povídkář Jack Blease z Trail Boss Ministries. Samozřejmě nechyběla píseň Jezdci na obzoru a Chladná voda. Využil jsem pobídky k sborovému zpěvu a zpíval ji s rukou na srdci česky Jako za mlada. (pozn. red.- tento tradicionál byl jednou z písniček z repertoáru výtečné brněnské kapely Mariňáci, jejichž byl Pupál kapelníkem). Jen chyběli kluci z brněnské osady Vavasach, aby zazpívali píseň Oslíci.

Foto: autor

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9591122

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz