Dnes má svátek Blahoslav Zítra má svátek Státní svátek

Tanečnice a místní country kapela

Vzpomínka na našeho amerického kolegu a spolupracovníka. Pocházel ovšem z Brna, a nikdy na to nezapomněl.

Pouť v městečku Bailey se stala tradicí, která vznikla v dobách amerických pionýrů. Tehdy – stejně jako dnes – lokální usedlíci a přátelé z okolí se scházeli a schází za účelem prosté radosti ze života. Městečko založil William N. Bailey, když vybudoval stanici, která byla známa jako Bailey Ranch. V roce 1864 postavil i hotel a místo bylo nazváno Bailey.

Úzkokolejná dráha – Denver & South Park Railroad – dosáhla města v roce 1878 a poštovní úřad byl zde ustanoven v listopadu téhož roku. Stala se tam i vlaková tragédie. Nákladní vlak poblíž stanice Bailey v plné rychlosti narazil do spadlého balvanu a vykolejil. Pod převrácenou lokomotivou zůstal přimáčknutý topič Charles. Nikdo nebyl schopen mu pomoci a jakákoliv snaha dostat topiče zpod rozpáleného kotle byla marná. Stačil však ještě nadiktovat svou poslední vůly, než zemřel. Měl dva bratry a těm odkázal patnáct tisíc dolarů.

Pouť v Bailey, Colorado

Kde jinde najdeš ženu...

Poslední vlak byl vypraven z Como, kde byla otočná plošina a depo. A tak z Bailey do Denveru vyjel opravdu poslední „Iron Hog“ – parní vlak – 11. dubna roku 1937. Úzkokolejná trať byla rozebrána a materiál byl použit pro další traťové projekty.

V Bailey je několik obchodů, restaurací a kostel. A každý rok je pořádán „Bailey Day“ neboli česky pouť. Městečkem protéká severní rameno řeky South Platte River. (North Fork of South Platte River).

V sobotu 16. června jsme do Bailey zavítali a setkali jsme se s několika zajímavými postavami. Dokonce bylo možno ochutit i kolorádské víno. Druh červeného vína zvaného „Conifer Red“.

Zapředl jsem rozhovor s válečným veteránem z Vietnamu. Hlavním námětem byl jeho pozoruhodný stroj, vlastně tříkolka. Jim tvrdil, že předek tříkolky je Harley Davidson, zatímco zadek s motorem náleží německému „Brouku“. Prostřední část je prostě všehochuť.

Byl na svůj stroj hrdý a tvrdil, že je členem spolku zvaného Bratři tří kol. Má to být mezinárodní spolek „Brothers of three Wheels“. Na dvě kola – tedy motorku – už prý si netroufá. Moc rád by dostal poštu z Evropy a tak v redakci Music Open je k dispozici jeho adresa. Žije v Bailey a na svých sedmdesát je čiperný človíček. Děsně rád prohání svou tříkolku.

Byl slunný den a náramně se vydařil. Náladu posilnila country kapela, která hrála známé hity tohoto žánru a štíhlá dívenka svým tělem roztáčela obruče bez ohledu na pražící slunce.

Zábava pro děti

Dal se poslouchat...

Jim a jeho tříkolka

Foto: Jerry Pupál Vecka

Foto týdne

Jste náš host číslo

9590830

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz