Dnes má svátek Robert Zítra má svátek Blahoslav

Je to tak: začne květen, vzpomeneme na Máchu, mnozí si vzpomenou co dělávali na Prvního máje, rozkvetou šeříky, začnou ve větší míře festivaly a koncerty folkové, country a trampské muziky – a začne mistovství světa v hokeji. Už to sice není takový tahák, jako když šlo o to hlavně porazit sbornou, taky sledujeme Jardu Jágra a ostatní Čechy ve Stanley Cupu, ale marná sláva, hokeji u nás fandí i holky a ženské a je to ten „ náš“ sport. A zvykli jsme si, že když jde o mistra a hraje se u nás, chodíme do hal už v kraťasech a tričkách, protože je na to počasí. Nevím, jak to bude příští dny ve Švédsku a Finsku,ale tipuji, že Švédové a Finové se budou hodně podobat nám, protože dají přednost televizním přenosům před předraženými vstupenkami.

Ale abych nezamluvil muziku – v hradním  příkopu konopištského zámku mají propachtované místo medvědi, kvůli kterým tam jezdí rodiny z celé republiky – a na druhé straně zámku je amfíteátr, kvůli kterému (tj. aby si v něm zahrály) bojují v celé republice skoro tři stovky dětí, z nichž nejlepší vyhrají Folkový kvítek a budou se pyšnit tím, že vystupovaly na stejném koncertě jako Žalman, Tomáš Klus, Robert Křesťan, Spirituál kvintet a další hvězdy tohoto žánru. A my vám na vaše počítače pošleme další čísla našeho internetového portálu.

Začneme květnově- Prvním májem. Slavil se různě a slavili ho různí. My jsme zůstali u těch, kteří nám jsou blízcí, a tak najdete řádky našeho Kobry – jinak místopředsedy Strany mírného pokroku v mezích zákona Josefa Kučery – jak spolu se svým spolustraníky a příznivci pojednali letošní prvomájový průvod. Abych ilustroval aspoň to „v mezích zákona“ uvedu, že pan Kučera včas požádal o povolení pochodu pražský magistrát. Počtěte si.

Rataje, to slavné sázavské středisko, už jistě také trochu znáte z našich stránek díky akcím, v nichž má hodně nebo aspoň trošku prsty náš kamarád Ota Kmínek, který kus svého života prožil v Malostranské besedě na Malé straně a dobře ví, čeho naší kultuře a spokojenosti při podobných akcích třeba. Teď v úterý napsal o koncertu Xaviera Baumaxy a pokud budete mít 21.července čas si prohlédnout Rataje nebo sjet kus Sázavy do Ratají na nějakom člunu a potěšit se dobrou muzikou – přijeďte. Bude tam Vojta Kiďák Tomáško, Schovanky, které si říkají Stařenky (ale nedejte se mýlit) , Kladeňáci Gladly SW (kteří vyhráli soutěž Country radia písničkou o Berounce), Sekvoj ( podle níž se festival jmenuje Sekwoyfest) a mnozí další.

Lilka střídá krásné Švýcarsko s krásnou Moravou, a protože je expert na bluegrass, je to znát. Tentokrát (jak píše – poprve, co zase smí do republiky ) zajela na Jeseníky a z toho, jak popsala hraní v Selské světnici v Lipové-Lázních asi se mnou budete souhlasit, že ocenění Mezinárodní bluegrassové asociace, které Lilka získala jako druhá u nás po Marku Čermákovi, přišlo správnému člověku.

Spirituál kvintet už hraje tomu našemu národu půl století a že to nebyly pořád jen medové měsíce, připomene úryvek z knihy Jana Krůty Klec na slavíky, líčící, co všechno působili estébáci vedoucímu  kvintetu Jiřímu Tichotovi i celé kapele. Třeba jak místo na koncertní turné v Dánsku musel kapelník na výslech na StB.

V pátek zase připomeneme, co v Táborovém ohni Mladého světa neshořelo, drobné zprávy, co k nám vítr přinesl a další aktuality z trampského světa. Jak je v Coloradu napsal Jerry Pupál Vecka.

Vokounův kalendář se stal jedním z článků, které si vystřihujete nebo opisujete nebo ukládáte a s ilustracemi Pavla Hanáka nebude chybět ani v sobotním vydání Music Open, stejně jako mé ujištění, které se pomalu blíží milionu čtenářů našich stránek – totiž, že vás máme rádi !

Foto týdne

Jste náš host číslo

9585031

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz