Dnes má svátek Marek Zítra má svátek Oto

Jan Krůta na fotografii Kamila Rodingera

Novinář, básník a písňový textař Jan Krůta napsal s někdejším Zlatým slavíkem Daliborem Jandou na sto písniček, včetně jeho největších hitů. Rovněž vozil v kočárku jeho dceru Jiřinu a teď jí byl na křtu CD, ke kterému napsal text titulní písně. Dychtivý básník měl vůbec pilný týden – navštívil rovnou tři koncerty. Pod společným titulkem Tři do ucha vás v pondělí provede produkcí tria Vokobere (Vondráček, Kocman, Berka) v jehož rockovém až folkrockovém repertoáru potvrzuje šíři svého talentu zejména countryman Petr Kocman. A o Slávkovi Janouškovi Honza laskavě napsal, že je „staré dítě“, Vystudovaní kantoři a básnici si rozumějí.


Kapela Bob a Bobci pořádá každoročně benefiční koncert pro nemocné, postižené nebo jinak potřebné dítě. Tentokrát se při Bobování pro Daniela vybralo na malého Danečka 55 tis.korun. Muzikanti kolem Rendy Ježka Kříže tak činí tiše a bez televizních kamer. Talentovaný článek napsala Lenka Špinková mladší. Na jam-session už nesměla, musela domů, ale dobře se jí usínalo. Najdete na našich stránkách ve středu.

První máj, svátek všech pracujících. Na zamilované se čtyři desítky komunistických let jaksi zapomínalo, i když byli zpravidla taky pracující. Náš redaktor a souputník Josef Kobra Kučera chystá na úterý průvod od pražského Mánesa, kde je nájemcem restaurace náš přítel a hudebník Pepa Kočovský centrem města kolem Národního divadla k Novoměstské kavárně našeho přítele a muzikanta Pepy Kočovského. Kobra šel předpisově pět dní před konáním ohlásit pochod na magistrát. Pak odkráčel do některé z kaváren našeho přítele (a muzikanta) Pepy Kočovského, a od té doby už o něm zase nevíme. Mohli bychom jít na Prvního máje do té kavárny na Novoměstské radnici rovnou, ale to by nebyl Kobra.

Lilly Pavlak už je zase doma ve Švýcarsku a připravuje evropské turné svým americkým bluegrassovým kamarádům. Pobyt v Česku si prodloužila kvůli společnému koncertu dvou bluegrassových legend – brněnských Poutníků a plzeňského Copu. Fotografie od Lilky už máme, čekáme její reportáž. Lilly ví, co čem mluví – a předem říká, že to bylo úžasné.

Hanka Hosnedlová v předmluvě ke knížce Jerryho Pupála Vecky popsala, co vše udělali čeští trampové, historici a fandové ze Zábřehu na Moravě, ale i z jiných krajin světa, pro objevení a zbudování pravého hrobu polárníka a eskymáckého náčelníka Jana Eskymo Welzla v Dawson City na Yukonu. Přineseme o trampském víkendu.Jerry Vecka se vypravil do jednoho z amerických Měst duchů. Zachovalých měst s historií, z kterých odešli lidé. Tentokrát byli Pupál se ženou Danou v Saint Elmu.

Mějte se krásně, chystáme pro vás na další týden řadu zajímavých textů, které se nám tentokrát prostě nevešly. Bude vás o nich informovat Honza Dobiáš, protože vás máme rádi. Víte vůbec, kolik vás je? Jen za březen (duben ještě neskončil) osmdesát tisíc.

Foto týdne

Jste náš host číslo

9575740

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz