Dnes má svátek Taťána Zítra má svátek Arnošt


Současná prezidentka evropské asociace Angelika Torrie předává žezlo - tedy vařečku - novopoečenému prezidentovi Petru Brandejsovi

Plastic People od the Universe – to je kapela, která se zapsala nejen do hudebních, ale především do politických dějin téhle naší země a mělo by to procházet hlavou asi každému, kdo je slyší. My začínáme s Plastiky jedenáctý týden tohoto roku a sám jsem zvědavý, co šlo hlavou  Františkovi Heřmanovi – samozřejmě kromě toho udělat co nejpěknější fotky – ale to mu chodí hlavou pořád. Byl totiž na jejich koncertě a kromě obrázků napsal i řádky.

A jestli máte rádi úplně jinou muziku, než hrají Plastici, nebo žádnou muziku (ale to byste si asi neotvírali Music Open), podívejte se, do čeho se zase pustil  Arthur.

V úterý uplatní František jen fotky, protože řádky za něho obstaral  Honza Krůta – byli spolu na moc zajímavém koncertě, kde se potkal  Vladimír Merta s muzikanty ze světa .

Ve středu bychom vás rádi  informovali o  evropském bluegrassovém summitu v Německu, kde se rozhodlo, že další rok bude novým  prezidentem asociace Čech Petr Brandejs a my tu zprávu máme z první ruky, protože  v Buehlu  byla naše  švýcarská Brňačka Lilka.

Čtvrteční pokračování  seriálového psaní o Portě má název  Porta – Quo vadis a i když je článek o událostech pěkných pár roků zpátky, ten titulek je – zdá se – stále aktuální.Tím spíš, že  festival Zahrada, který svým rozsahem i přesahem   Portě v posledním zhruba dvacetiletí  konkuroval, letos nebude. Zdá se, že festivaly kopírují totéž, co už dávno platí o kapelách, skupinách, zkrátka muzikantech tohoto žánru: mění se, rostou nebo ubývají ( ve velikosti, nikoliv v počtu), stěhují se – ale pořád je co poslouchat. Kéž by !

Pátek jsme zasvětili na našich portálových stránkách  především trampingu a ani jedenáctý týden nebude výjimkou. Uvědomil jsem si při četbě  Vokounova kalendaria něco, na co se  občas úplně zapomíná – že totiž lidé, na něž vzpomínáme jako na trampy, měli nějaké svoje zaměstnání a že většinou i v něm dokázali jednak co dovedou, jednak jak jim není šumafuk kde a v čem žijí.

Víkend by nám nejen měl vracet kamarády, jak zpíval  Wabi Ryvola v jedné své krásné písni, ale neměli bychom zapomínat ani  na ty nejbližší, které máme kolem sebe. Stránky našeho portálu to řeší počtením. Tentokrát se dočtete  o utajeném ohni, na jindy už máme přichystané i  Čtení z archivu, protože není dobré zapomínat nebo naopak – je dobré připomínat.

Hezký týden a hezké jaro, i když sněhu se na našich horách nějak jó líbí. A nezapomeňte –  máme vás rádi !

Foto: Lilly Pavlak



Foto týdne

Jste náš host číslo

9521749

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz