Dnes má svátek Soňa Zítra má svátek Taťána

Huberťák - Láďa Kučera z Hop Tropu

Život už je takový – napsal jsem tuhle našemu šéfredaktorovi Ňufovi – když jsem měl z jeho mailu pocit, že si trochu zoufá nad tím, že vyplodí Výhled a ono se toho najednou schruje tolik , že Výhled vlastně neplatí. Máme jakoustakous představu, co by v Music Open mělo být a Výhled je vlastně naše zbožné přání, podepřené samozřejmě i hotovými články a fotografiemi. Jenže pak třeba umře Kid a my kromě toho, že jsme smutní, protože ze světa odešel další z našich kamarádů, musíme zplodit Music Open tak, aby byl k světu, byť třeba v dané chvíli trochu smutnému. A to píši tyhle řádky ve čtvrtek minulý týden, kdy ještě nebylo jasné ani kdy bude mít Kapitán Kid pohřeb.

Tak radši k tomu životu, protože to by si jistě Kid přál. Napsal jsem o pražském koncertu Hop tropu, že Hop trop znamená potěšení a mám radost, že nastávající týden začne rozhovorem s Huberťákem, protože doufám, že aspoň u některých čtenářů našeho portálu nastane totéž, co nastalo u mne: ještě lepší pochopení, proč tuhle kapelu máme už tolik roků rádi.

A nezůstaneme jen u Hoptropáků, protože Hanka Hosnedlová napsala článek Wabiho poselství neuvadá a my máme šanci si v hlavě srovnávat, co všechno nám dali ti dva, na které už jen vzpomínáme, totiž Wabi Ryvola a Kapitán Kid.

A tak jako kdysi patříval k Mladému světu Jiránkův Vtip pro ženu Lenu, patří k našemu portálu i další nakreslená příhoda Arthura – to abychom nezapomněli, že čas běží.

Úterý přinese první ze zahraničních nakouknutí našich redaktorů. Lilka Pavlak ( původem z Brna, teď ze Švýcarska, jak se můžete dočíst i v tiráži dole na první straně) zase potvrzuje, že nedostala ocenění od Mezinárodní bluegrassové asociace nadarmo. Píše o curyšském koncertu anglické rodinné kapely Toy Hearts a je to taky potěšení, protože z každé řádky trčí, jak má tuhle muziku Lilka ráda, jak ji zná a jak jí rozumí.

Ve středu Fedor Skotal připomíná velikou osobnost z jiného konce světa – Vladimíra Vysockého a já připomínám, že naše občasné Návraty jsou tu pro to, aby potěšily všechny ty, kteří ve své době z nejrůznějšich příčin nemohli tyto řádky číst. Moc se těším a vzpomínám si na sedmdesátá léta, kdy jsem byl s horolezci na Kavkazu a ( tehdy) sovětští alpinisté víceméně tajně zpívali písničky jednoho moskevského herce, jehož jméno nám nic moc neříkalo. Pak po letech jsem byl v Moskvě na hřbitově u Vysockého hrobu, ozdobeného památníkem z bujného koně a kytary a na desce jsem si mohl pustit písničku, kterou zemřelému Vysockému napsal Bulat Okudžava. Kolem hrobu bylo nepřeberné množství kýblů a kyblíků plných květin.

Ve čtvrtek se náš fotograf František Heřman pochlubí fotografiemi z pražského koncertu Joe Bonamassy, který hraje na kytaru tak, že většina soudných kytaristů začne přemýšlet, jestli by neměla třeba prodávat housky nebo tak.

Pátek je dnem, kdy obvykle myslíme hlavně na trampy. Ňuf se vyzná z toho, co to je taková Zimní noc v Bílých Karpatech a k obvyklé retrospektivě Co v Táborovém ohni neshořelo přidáme aktuální trampské drobnosti pod souhrnným názvem Co přivál vítr.

V sobotu najdete Vokounovo kalendarium, ale také další díl Al Packera a v neděli – další editorial, protože se přehoupne nový týden.

Jestli to nevíte, jste naši milí čtenáři a jestli náhodou čtete editoriál poprvé, měli byste vědět, že vás máme rádi !


Foto týdne

Jste náš host číslo

9519912

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz