Dnes má svátek Taťána Zítra má svátek Arnošt

Kontrabasista Pavel Lžičař z Monogramu uvádí vše na pravou míru

Na sedmdesáti šesti stránkách Music Open je na devět set velkých článků a tisíce (!) fotografií. Ty malé v bočních sloupcích, jimž se v novinářské branži říká špalty, nenávratně mizí. Ty z hlavní špalty, to je ta prostřední, z níž se články ukládají do archívu ( vidím, že začínáte rychle pronikat do novinářského řemesla) se rychle překrývají.

Mizí. Jsou to dobové aktuality, reportáže z koncertů a festivalů, ale řada z nich má nadčasovou trvalost. Proto jsme se rozhodli některé z nich časem připomínat. Tiše jsme zahájili volný cyklus Návraty, který bude ty zajímavé a dosud aktuální věci vracet zpět. Prvním vědomým návratem byl článek Občasný génius Eva Olmerová, který u nás v trochu aktualizované podobě vyšel 23. ledna. Vzápětí jsem byl z několik stran pochválen za zajímavé a dosud nepublikované informace o životě této pozoruhodné zpěvačky. Pochopil jsem, že Návraty mají opravdu smysl.

Zahájili jsme znamenitý dokumentární cyklus Porta znamená brána a ve čtvrtek se vrátíme do prvního ročníku festivalu v roce 1967. Zajímavé bylo, jak pořadatelé dokázali, že se o festivalu kdesi na severu vědělo po celé republice. Byli šikovní, ale i doba začínala přinášet nové impulsy a touhu po informacích. Tehdy jsem si řekl totéž, co Miki Ryvola, s kterým jsme se měli poznat až o rok později právě na Portě - nebudu se trmácet takovou dálku na nějakej okresní festiválek. Nikdo netušil, co z toho okresního festiválku vyroste za celonárodní kulturní fenomén.

Není to vše, co nového připravujeme, ale to už bychom naše netrpělivé čtenářstvo zdržovali. Nuže - v pondělí přineseme moudrý rozhovor Wabiho Daňka s Honzou Dobiášem, či naopak. První oslaví 65 let, druhý je už oslavil. František Heřman napsal a nafotil pražské vystoupení objevu britské alternativní scény, tria Haigt Ashbury, které otevřelo letošní ročník opravdu pozoruhodného festivalu United Islands České spořitelny. Festivalu už nejen na pražských ostrovech, ale i v klubech a na dalších scénách. Dozvíme se také v pondělí.

Lilly Pavlak zaznamenala koncert svých kamarádů, ve Státech žijících Němců ze Švýcarska Kruger Brothers v Curychu, kde vystoupili s českou skupinou UNI. To bude v úterý.

Ve středu neúnavný František pojedná obrazově i slovně společný koncert dvou bluegrassových kapel v pražském paláci Akropolis - vystoupil zde legendární Monogram a obnovení Trapeři kolem Roberta Křesťana s Lubošem Malinou, Petrem Surým a mandolinistou Pavlem Pácou Petrželou. A tentýž den vzpomene Míra Navara na spolupráci s Evou Pilarovou.

V pátek bychom měli přinést referát Lilly Pavlak o čtvrtém Trampobraní v brněnském Žebětíně. Říkal mi veterinář z náměstí Smiřických v Kostelci nad Černými lesy, který v Brně studoval - pane, Brno to není město, to je shluk vesnic. - Marně jsem oponoval a na příkladu Žebětína bych to prohrál - je to další vesnice za Brnem k Brnu nedávno připojená, ale vaří tam v takovém malém pivovárku roztomilé pivo Richard. To jako podle Ríši z Pohádky máje. Chodíváme tam s Helenkou, co ji sváděl Ríša. Nesnáší Mrštíky. ( Možná jsem právě přecenil vzdělanost tohoto národa, jistě ne však našich čtenářů. U nás si blbec moc nepočte. Blbec má spoustu jiných šancí. Zrovna teď mě zase kdosi láká na Facebook)..

A lidojed? O tom vám povíme později, Hanka Hosnedlová pracuje na přípravě ukázky z knihy Čechoameričana Jerryho Pupála Vecky, který se zabýval příběhem slavného prospektora Al Pockera.

Krásný týden!

Foto: František Heřman

Foto týdne

Jste náš host číslo

9521306

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz