Dnes má svátek Jiří Zítra má svátek Marek

Stůl poroty národního finále Porty na plzeňském výstavišti. Zprava Michal Jupp Konečný, Miloslav Jakub Langer, Ivan Doležal, Jiřina Fikejzová. Za nimi zprava Fedor Skotal, neviditelná Jana Skotalová, Růženka Kobrová, Kobrův klobouček a brýle, vedle Karel Šíp a Jaroslav Uhlíř. Snímek je z roku 1981, Porta je prvním rokem v Plzni.

V osmdesátých letech minulého století začal v časopisu Gramorevue vycházet na pokračování seriál Porta znamená brána autorů Miloslava Jakuba Langera a Ivana Doležala. Zasvěcených autorů - Milda Langer byl členem štábu Porty už v 60. letech v Ústí nad Labem, Ivan Doležal se připojil začátkem 70. let.

Nepřesně se říká, že Porta byla v roce 1970 zakázána. Nebyla zakázána, jen ji nikdo nechtěl, přestože ji čeští ústřední svazáci měli v plánu činnosti. Porta navíc neztratila kontinuitu - z původního ústeckého štábu pokračovali Milda Langer, Mirek Kovářík, Wabi Ryvola, moje maličkost… A připojily se vynikající osobnosti - J.J. Kučera, M.J. Konečný, v čele festivalového časopisu Portýr na léta stanul Honza Dobiáš, na dva roky ho vystřídal Honza Krůta…Přicházejí Robert Radosta, Petr Benesch, Franta Heřman, Pavel Major Vorel, Ota Kmínek, režisér Pepíček Plšek a další a další.

Seriál v Gramorevui ukončila Langerova emigrace.do západního Německa. Po Listopadu oba autoři cyklus dovedli až do roku 1989, kdy slavná éra Porty končí, a připravili knižní vydání tohoto záslužného materiálu. Langer, který se vrátil do vlasti se Svobodnou Evropou, se podobně jako většina lidí kolem této rozhlasové stanice, už nevrátil k původní činnosti a k původním přátelům. Pokud vím, žije v ústraní někde za Prahou. Ivan Doležal v branži zůstal - pracuje jako novinář, dělal Portýra v Ústí, uvádí trampské koncerty…. První dva díly seriálu přinášíme v úterý a ve středu.

Pětašedesátiny budou mít dva slavní muzikanti, ale každý jiný - slovenský klávesový génius Marian Varga (přinášíme ve čtvrtek 26.) a Wabi Daněk (rozhovor s ním připravil Honza Dobiáš na 30.)

František s Honzou Krůtou mají jít na bigbít, ale my nevíme na jaký, František určitě půjde i na tiskovku pozoruhodného festivalu United Islands, a něco nám napíše a nafotí. Míra Navara vzpomene na jihočeského muzikanta a trampa Mogula, Vokoun pokračuje v jeho záslužném kalendáriu, ke kterému povedené obrázky maluje Pavel Hanák. Také se možná dozvíte, jak vlastně vznikla trampská hymna Vlajka a řadu dalších zajímavostí.

Víte, že Tomio Okamura je vlastně Moravák ze Zlína? Možná rovnou Valach, musím se na to zeptat Bolka Polívky. Na druhé straně je možná Bolek vlastně Japonec, jen jsme si toho nevšimli. Naštěstí nás zatím nechce zachraňovat.

Mějte se krásně, my se taky máme krásně. Je to přece velmi jednoduché.


Foto týdne

Jste náš host číslo

9574388

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz