Dnes má svátek Taťána Zítra má svátek Arnošt

Nezmaři si své jméno zaslouží.

Ačkoliv bývá zvykem, že dárky k narozeninám dostává oslavenec, u českobudějovické folkové skupiny Nezmaři, která v letošním roce oslavuje 35 let své aktivní existence, je tomu právě naopak. Tentokrát totiž oni, coby oslavenci, nadělují svému publiku a svým příznivcům v podobě jubilantského koncertního turné po celé republice. Vyvrcholením v této narozeninové sérii bude bezesporu velký hudební večer s hosty, konaný v rodných Českých Budějovicích koncem září. Tady se také Nezmaři budou prezentovat již koncem května ve velkém programu k 90.výročí českobudějovického rozhlasu.

Ale zalistujme na chvíli zpět ke zrodu kapely. U kolébky skupiny, kterou tehdy zastřešovalo Jihočeské divadlo a jmenovala se původně DDT (Divadlo dramatických textů), stál ze současné čtyřčlenné sestavy pouze Pavel Zajíc. Toho tehdy doplňovali Zdeněk Hejkrlík, Zdeněk Svoboda a Luboš Hrdlička, jehož autorské počiny patří k nezmarským hitům dodnes. Osamostatnění skupiny krátce poté a přejmenování na Nezmary bylo doprovázeno i změnami v sestavě, do které přibyli Tonda Hlaváč, Pavel Jim Drengubák a následně i Jaroslav Matějů, který prožil s kapelou víc než jedno desetiletí.

Zleva Jaroslav Matějů, Tonda Hlaváč, Lenka Slabá, Pavel Zajíc, Pavel Jim Drengubák

Daleko větší frekvenci však zaznamenává post zpěvačky. Tou první byla Yveta Kolářová-Kaňková, která se podílela i na prvních celostátních úspěších kapely v podobě vítězství na Portě v letech 1983 a 1984. Odešla sice po pěti letech, ale nakrátko se pak ještě vrátila na přelomu rušných let 1989-1990. Krátkou zpěváckou epizodkou se do historie Nezmarů zapsaly i Jana Hrušková-Mikulášová, Líba Maxová a Monika Klimentová-Vodičková. Od poloviny 80.let téměř čtyři roky s kapelou prožila Lenka Slabá, která v současnosti žije v Kanadě. Rok 1990 zaznamenává v nezmarské kronice příchod Šárky Benetkové, kterou po roce doplnila na pódiu Pavlína Jíšová. Pavlína, jejíž projev a autorská tvorba nepochybně ovlivnily tehdejší sound kapely včetně plnějších a barevnějších vokálů, však v roce 2002 odchází na vlastní dráhu. Šárka, která tak dostala větší prostor pro hlasové i pro tvůrčí uplatnění, vytrvala po boku Nezmarů až do této doby.

Zleva Yveta Kolářová-Kaňková, Jana Hrušková-Mikulášová, Pavel Zajíc

 

Zleva Pavel Zajíc, Pavlína Jíšová, Lenka Slabá-Vostrá

Konečný dojem pro posluchače však záleží také na mistru zvuku, což si byli Nezmaři vědomi, a tak své zvukaře vybírali opravdu pečlivě. Od roku 1981 jim zvučil František Kropík, kterého později vystřídal Tomáš Halla a poslední změna přivedla precizního a zkušeného Honzu Friedla, s nímž také spolupracují při vzniku svých alb. Těch mají Nezmaři v současnosti na kontě již rovných třináct a jedno DVD, také dva Zlaté klíče, hovořící nejen o popularitě, ale také o kvalitách skupiny. Ovšem písničky, které přešly přes jejich struny, už by nespočítal dneska nikdo.

Obraz kapely je postavený na vícehlasých vokálech a zvuku akustických nástrojů, což jí umožňuje vystupování nejen na pódiích první folkové ligy, ale i u táborových ohňů, v kostelích a plenérech nebo v útulné hospůdce. Jejich popularita rostla sice pomalu, od malých klubů až k velkým scénám, ale poctivě, bez postrkování sponzory či protekčními klikami. Snad právě proto se stali spolehlivou stálicí hudebního světa.




Pavel Zajíc




Pavel Jim Drengubák




Tonda Hlaváč

Šárka Benetková

 

Foto: Lucia Nováková
ČB foto archív

Foto týdne

Jste náš host číslo

9522074

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz