Dnes má svátek Soňa Zítra má svátek Taťána

jimi-hendrix-rotator

Geniální obouruký kytarista, trochu černoch a trochu indián, syn matky alkoholičky – a už to začíná mít náběh na sociální drama. Jimi byl levák, ale jeho otec to považoval za ďáblovo znamení. Jimi se proto naučil hrát oběma rukama. Znám pár takových kytaristů, ale nikdo z nich nebyl génius.

Hendrix uváděl publikum i odborníky v úžas tím, jak si přehazoval sólující kytaru z levé ruky do pravé. Oběma hrál stejně dobře. Geniálně. Asi nejlíp, jak to kdo kdy v tomto žánru dokázal. Rovněž hrál s kytarou za zády – ale to uvidíte v kdekteré trampské hospodě. Neposmívám se, Jimi jen v sobě zcela samozřejmě absorboval zdánlivě povrchní efekty a spojil je puncem geniality.

Neznal noty, tak si je nahrazoval barevnými putníky. Zpívat začal až poté, co uslyšel trochu krákoravý hlas Boba Dylana. Je považován za jednu z největších osobností rockové hudby. Za nejlepšího kytaristu v tomto žánru – a to se dožil necelých 28 let. Mohl svůj divoký život uzavřít jakkoliv, zemřel ale po požití prášků na spaní. Dnes by měl sedmdesát pět let, ale v jeho případě to nebylo pravděpodobně. Ďáblem štvaný génius, možná měl jeho bigotní otec v něčem pravdu.

Johnny Allen Hendrix se narodil 27. listopadu 1942 v americkém Seattlu, zemřel 18. 9. 1970 v Londýně. Posmrtně mu byla udělena řada poct a ocenění, ale trvalo to dlouho. Teprve v roce 1992 byl uveden do rock´n´rollové síně slávy, další ocenění pak s odstupem následovala. Jakoby svět napřed musel zapomenout na divocha Jimiho a pak si teprve začal všímat jeho díla.

Foto týdne

Jste náš host číslo

9520161

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz