Dnes má svátek Oto Zítra má svátek Jaroslav


V úloze člena poroty autorské Porty jsem se letos do Ústí nad Labem vydal pošesté. Nicméně moje osobní pocity se ode dnů, kdy jsem se tam chystal poprvé, nijak výrazně nelišily. Napjaté očekávání, jak se podaří organizace, která vskutku není snadná, jaké bude počasí, které hraje nezanedbatelnou roli pro celkovou náladu a atmosféru a hlavně – jací budou letos autoři a jejich díla, to mne zajímalo jako každoročně. Je to ostatně přirozené – s každým dalším rokem se v porotě přesvědčujeme, že nic není dáno předem, nic se beze změny neopakuje, autorská produkce se mění, mění se i témata, po kterých autoři sahají, jde tu skutečně o odraz života, jak jej žijeme - a to je dobře.


 

Rok 2012 přivedl do ústeckého finále celkem 29 písniček a dlužno poznamenat: velmi rozmanitých. Některé rysy však měly společné: jak konstatoval populární Petr Novotný, který letos zasedl v té části poroty, která počala první půlku své práce v atraktivním prostředí vyhlídkové restaurace Větruše s nádherným výhledem na celé Ústí – texty se v naprosté většině vyznačovaly vysokou teoretickou úrovní, jinak řečeno – verše někdy dosahovaly až profesionální úrovně. Dalším společným rysem – již po několik let – je muzikantská bravura soutěžících. Jednak pokud jde o kompozici písní, tak jejich interpretaci a nezřídka i pozoruhodná aranžmá, jde-li o kapely.

Skupina Marod, první vítěz autorské Porty s Petrem Novotným 

Mirka Mischeková, druhý vítěz autorské Porty

Práce poroty není snadná: je velmi obtížné seřadit písně tak rozmanité, odlišné jak co do žánru, tak co do hudebného zpracování, srovnávat projevy sólistů s doprovodem kytary s početnějšími kapelami, či dokonce vokálními uskupeními bez nástrojů. Nicméně poprali jsme se s tím úkolem podle nejlepšího vědomí a svědomí a kupodivu ani za uvedených okolností jsme neměli problém se shodnout.

Jednou větou: vyskytlo se několik písní, které na první pohled neměly šanci, následoval početný střed – kvalitní díla, která však neměla onen potřebný náboj, nápad, nadhled, popřípadě provokaci - a konečně několik takových, která se něčím odlišila, měla něco navíc. Nebylo jich mnoho, ale i tak bylo velmi nesnadné z nich vybrat jednu, tu vítěznou. A tak – za dobu mého působení v autorské porotě Porty poprvé – jsme sáhli k netradičnímu řešení, které nebylo výsledkem nějaké diskuse, ale naopak čistě matematického postupu: vítězové byli dva – skupina Marod s písní „Stodolni“ a Mirka Miškechová (Slovensko) s písní „Teleport“. Zvláštní ocenění – Ústecký stříbrňák – si odneslo duo Barták/Smrčka za píseň „Na Matějský pouti“.

Clarymore

Vasilův rubáš obdržel interpretační Portu

Celkově lze říct, že ročník 2012 byl kvalitní, autoři se věnovali jak originálním nápadům, tak ale i vážnějším tématům, jako je kritika nekalostí naší doby či ocenění svobody jako nejvyšší lidské hodnoty. Bohužel – stejně jako loni musím závěrem konstatovat: kde jsi, písničko trampská, či nefalšovaná country? Ani špendlíčkem nevyhrabeš... Není to důsledkem práce porot předkol Porty? Nevím, ale pamatuji doby, kdy o novinky v trampské tvorbě nebyla nouze ani náhodou...O tom jsem však psal i na našem webu už při jiných příležitostech.

Ať žije Porta 2013 – snad se urodí i na políčku trampském.

Miss Porty

V pravé poledne na Portě - vpravo stojící Míra Navara

Lidické náměstí z pohledu soutěžících

Rozloučení s Kapitánem Kidem

Hrob Kapitána Kida, jemuž byl věnován úvodní večer letošní Porty

Foto: Jindřich Šrejber

Foto týdne

Jste náš host číslo

9579105

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz