Chcete letos své blízké potěšit vskutku originálním a chutným dárkem? Tak běžte k šípku a trhněte si tam! Získáte tak jednu z nejdůležitějších ingrediencí pro výrobu této tekuté nádhery. Nejenže šípkový likér krásně vypadá a je opravdu výborný, ale pomáhá i uvnitř. Šípek posiluje imunitu a pomáhá předcházet nachlazení, je bohatým zdrojem vitaminu C, silného antioxidantu karotenu, lykopenu a dalších vitaminů.
Na cca 1 litr lahodného šípkového likéru, budete potřebovat:
- 250 g čerstvých šípků
- 800ml pálenky (slivovice, meruňka, hruškovice, vodky)
- 100-150 g třtinového cukru
- 100 ml vody
- 2x hřebíček,
- 1 celá skořice,
- 1 badyán
- jemné filtrovací plátno
Šípky očistěte od stopky a okvětí. Přepulte je, nemusíte je zbavovat semínek tak, jako se to dělá třeba při výrobě džemu. Vsypte je do velké zavařovačky. Zalijte pálenkou a přidejte koření. Sklenici uzavřete a nechte při pokojové teplotě v temnu.
Po 3 týdnech macerace směs přelijte přes plátýnko. Šípky vymačkejte a vyhoďte. Ponechte si čistý macerát.
Mezitím si vyrobte sirup svařením cukru s vodou. Sirup přidejte k macerátu, ale až po jeho vychladnutí.
Likér je hotový a díky alkoholu a cukru i dobře zakonzervovaný, pokud si ho necháte, vydrží roky a bude jen zrát k dokonalosti.